Viszlát, zöld emberek, az idegen élet bíbor

A korai fantasztikus elképzelésekkel ellentétben az idegen életformák inkább a Földet az oxigénben gazdag földi légkör megjelenése előtt uraló szervezetekhez hasonlíthatnak.

A „kis zöld emberek” kifejezés először 1955-ben Kentucky államban jelent meg a sajtóban egy klasszikus repülő csészealjról szóló beszámolóban, de az idegenek zöld bőrű képzetét a XIX. század elejére vezethetjük vissza, amikor a Holdon élő idegeneket így képzelték el. A tudományos-fantasztikus műfaj később kerülte ezt a toposzt, kivéve néhány karaktert, mint Yoda vagy Gamora egy nehezen eszünkbe jutó Marvel-filmből.

A Földön az élet zöld színét a növények leveleiben található klorofill adja, amely a fotoszintézis során a fény energiáját hasznosítja szénhidrát előállítására. A klorofill a fény kék és vörös árnyalatait nyeli el, a zöldet pedig visszaveri, de ez csak a Földön érvényes. Más csillagok körül az élet más körülményekhez kell hogy alkalmazkodjon.

A vörös törpék körül keresünk földönkívüli életet, mivel ezek a csillagok kisebbek, hűvösebbek és hosszabb életűek. Az itt található élet valószínűleg az erős infravörös sugárzásból nyeri az energiát, és emiatt lilás árnyalatokban játszik. A Cornell Egyetem kutatói javasolták, hogy a bíbor színt is vegyék fel abba a katalógusba, amely a biológiai jelenlét jeleit listázza, mivel az új generációs csillagászati obszervatóriumok képesek lesznek felismerni ezt a színt a távoli bolygók színképében.

A kutatók 20 különböző baktériumot vizsgáltak, amelyek retinal nevű pigmentje a szélesebb hullámhossz tartományban nyeli el a fényt, ezért színük bíbor árnyalatú. Megállapították, hogy a retinal ősibb, mint a klorofill, és a földi élet is ilyen színű baktériumokból állt egykor. Ezek a szervezetek oxigéntől mentes környezetben hasznosították a Nap energiáját, de ezt a világot leváltotta a klorofillel fotoszintetizáló cianobaktériumok megjelenése, ami 2,4 milliárd évvel ezelőtt tette lélegezhetővé a Föld légkörét.

Lígia Fonseca Coelho, a Cornell PhD hallgatója szerint a lila baktériumok sokféle körülmények között képesek megélni, így jó eséllyel egy sor bolygón ők uralkodnak. A vörös napok kiváló feltételeket biztosíthatnak nekik a fotoszintézishez. Ha bíbor baktériumok élnek egy fagyott Földön, vagy óceán bolygón, vagy hógolyó Földön, vagy egy modern Földön egy hűvösebb csillag körül, most már megvannak az eszközök, hogy megtaláljuk őket.