Rohamra készül az építőipar az új otthonfelújítási program hatására

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint júniustól új otthonfelújítási támogatás lesz elérhető, amely az energiahatékonyságot is előtérbe helyezi. A program keretében a 1990 előtt épült, gázhálózatra csatlakozott családi házak tulajdonosai igényelhetnek hatmillió forintos kamatmentes hitelt, amelyhez egymillió forint önerő szükséges. A hitel egy része vissza nem térítendő támogatás is lehet, a visszafizetési idő pedig nyolc év. A REPowerEU keretéből 108 milliárd forintot különítettek el a programra, amelyből körülbelül 20 ezer ingatlan felújítása valósulhat meg.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) szerint azonban ez az összeg kevés ahhoz, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon, hiszen évente 100-130 ezer lakást kellene ilyen módon felújítani. A Mehi szakmai vezetője, Pálffy Anikó szerint az épületek hőszigetelése terén Magyarország több évtizedes lemaradásban van, de a frissített Nemzeti Energetikai és Klímaterv, valamint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) történő finanszírozás pozitív irányba mutatnak. A Mehi reméli, hogy a program csak az első lépés, és a következő években további hasonló kezdeményezések indulnak majd. Az EU elvárása szerint hosszú távon minden országnak dekarbonizált épületállománya kell, hogy legyen.

A program egyik feltétele, hogy az épület gázhálózatra legyen csatlakoztatva, ami többféle magyarázattal rendelkezik. Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának és az Újház Zrt.-nek az elnöke szerint az új, energiahatékony gázkészülékek használata előrelépést jelenthet az orosz gáztól való függetlenedésben, másrészt a kazáncsere költsége jóval kedvezőbb, mintegy 1-1,5 millió forintból megvalósítható, szemben egy hőszivattyú beszerelésével. Pálffy Anikó szerint a gázhálózati kapcsolódás a kazánok és az eltérő jövedelmi viszonyok miatt került be a pályázati feltételek közé. Az EU 2025-től már nem támogatja a fosszilis tüzelésű kazánokra való váltást, és célja, hogy 2040-re már egyetlen gázkazán se legyen üzemben az EU-ban.

A felújítási program keretében a pályázók 4,5–5,5 millió forintot spórolhatnak a Mehi számításai szerint. A hitelt csak azok kaphatják meg, ahol legalább 30 százalékos lesz az energiamegtakarítás a kiinduló állapothoz képest. Pálffy Anikó szerint a mély felújítás, ami 50-60 százalék energiamegtakarítást eredményezne, többféle beavatkozást igényelne, és nem biztos, hogy a hétmillió forint ezt fedezné. A pályázók információhiányát a Renopont-irodák is próbálják csökkenteni, de ezek nem fedik le az országot.

Az építőiparban nagy várakozás előzi meg a programot, hiszen a 2021–2022-es otthonfelújítási programhoz hasonló támogatásra számítanak. Juhász Attila szerint a kereslet az építőanyagok iránt alacsony, de júniusban hatalmas igény várható, ami logisztikai nehézségeket okozhat. Az ÉVOSZ szerint előnyös lenne, ha a pályázat kihirdetési napja után vásárolt építőanyagok is elszámolhatók lennének, így már most elkezdődhetnének a beszerzések, és tompítható lenne a piac hullámzása. Juhász Attila úgy véli, hogy a felújításba belevágók nem találnak majd elegendő szakembert, ami gondot jelenthet.

A kormány a felújítási programra 108 milliárd forintot szán, ami kevesebb, mint amit eredetileg terveztek. A Mehi reméli, hogy a fennmaradó összeget is lakossági épületfelújításra költi majd a kormány. Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint a fennmaradó közel 90 milliárdot zöldenergiára való átállásra és további korszerűsítési programokra fordítják. Az ÉVOSZ szerint az építőanyag-iparban érezhető lesz a kormány által hozzáférhetővé tett 108 milliárd forint hatása, és bíznak az addicionális hatásban, mivel várható, hogy az emberek az energetikai felújítást összekötik egyéb munkákkal.

Pálffy Anikó hangsúlyozza, hogy döntő az, hogy az otthonfelújítási programba belevágók milyen információkat kapnak előzetesen. Fontos, hogy a pályázók, felújítók pontosan tájékozódjanak arról, milyen beavatkozásokat milyen sorrendben célszerű elvégezniük a felújítandó ingatlanon, erről ne a szomszédtól, hanem szakembertől tájékozódjanak.