A Duna Terasz Grande lakópark beköltözési dátuma közeleg

Fontos fejleményekről számoltak be a Duna Terasz Grande lakóparkkal kapcsolatban, amelyek szerint a hónapok óta tartó várakozás után a lakók a jövő héten végre birtokba vehetik otthonaikat.

A lakópark ügyében új információk kerültek napvilágra, melyek szerint a birtokbaadások hamarosan megkezdődhetnek. A DTG egy javaslatcsomagon dolgozik, amely a vevőket érintő kivitelezői visszaélések megelőzését célozza.

A március végi birtokba lépés óta a szakértői csapat intenzíven dolgozik a lakások és a központi rendszerek átvizsgálásán. Eddig több mint 600 lakást ellenőriztek, és a felmérések alapján körülbelül a lakások fele azonnal, vagy kisebb javítások után átadásra alkalmas. A többi lakás esetében néhány napos vagy hetes munkálatokra van szükség.

A műszaki ellenőrzések mellett a leendő kivitelezők is végeztek helyszíni felméréseket, és jelenleg az ajánlatok véglegesítése és a szerződéskötések folyamatban vannak. Ahol szükséges, a javítási munkálatok a 2024. április 15-i héten kezdődnek meg.

A Blikk korábban arról számolt be, hogy a lakások értékesítése 2021 januárjában indult, és az eredeti tervek szerint a beruházás 2023 márciusára fejeződött volna be, de már akkor is jelentős csúszásról volt szó.

A Duna Terasz Grande lakóparknál márciusban tüntetések zajlottak, ahol a vásárlók a beruházó DTG Kft. és a kivitelező KÉSZ Zrt. magyarázatát várták. A lakóparkban elvileg 790 lakás áll készen, de az átadás elhúzódott. A kivitelező KÉSZ Zrt. januárban felmondta a szerződést, amiről a vevőket csak később tájékoztatták. A DTG válaszul azt közölte, hogy a kivitelezés jelentős késedelemben van, és a minőség csökkentését kérte a kivitelező, ezért másik generálkivitelezővel fejezik be a munkálatokat.

Hámori Ádám, a tüntetés egyik szervezője szerint a helyzet a következő: "Decemberben beszedték az összes önerőt, leszámítva az utolsó részletnek számító 100 ezer forintot, majd karácsony előtt közölték, hogy bizonyos javítások még folynak, de 2024 elején megkezdődik a lakások birtokba adása. További csúszásról a birtokba adások tekintetében ekkor még szó nem volt, majd január 10-én hirtelen felmondták a szerződést a kivitelező KÉSZ Zrt.-vel – a vevők tájékoztatása nélkül. A szerződés felmondásáról január 23-án a KÉSZ Zrt. igazgatósági tagja tájékoztatott minket azzal az üzenettel, hogy »a hatályos jogszabályok szerint az elszámolás lezárásáig a lakópark építési területnek minősül, amely a KÉSZ Építő Zrt. birtokában áll.« A Duna Terasz Grande csak erre reakcióként küldött tájékoztatást, hogy a kivitelezés jelentős késedelemben van, a kivitelező a minőség csökkentését kérte, ezért a hátralévő munkákat egy másik generálkivitelezővel végeztetik el, és a kivitelezési szerződést felmondták"**.