Fenntartóváltási kérelmek száma a minisztériumnál

Összesen 21 köznevelési intézmény fenntartóváltását kezdeményezték az egyetemek, magánfenntartók, egyházi és nemzetiségi önkormányzatok, válaszolta Rétvári Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének, Mellár Tamásnak.

Mellár Tamás érdeklődött a Belügyminisztérium parlamenti államtitkáránál, hogy az idei évben hány fenntartóváltási kérelem érkezett a minisztériumhoz a közoktatás területén. Rétvári Bence szerint a 21 kérelem nem számít kiugró értéknek. A korábban említett 60-as szám a visszalépések előtti, az átadás-átvételi szándékkal érintett összes feladatellátási helyet jelölte, nem az intézmények számát. A kérelmek közül kettő alapítványi felsőoktatási intézménytől és egy egyházi fenntartótól érkezett visszalépés, a maradék 18 esetben 9 egyházi fenntartó, 1 nemzetiségi önkormányzat, 4 alapítványi felsőoktatási intézmény és 4 egyéb magánfenntartó jelezte átvételi szándékát.

Néhányan aggodalmukat fejezték ki a fenntartóváltás kapcsán, mivel úgy vélik, hogy ha egy önkormányzati vagy állami fenntartású intézmény egyház vagy egyetem kezelésébe kerül, akkor ezek az intézmények esetlegesen nem fogadhatnak be hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekeket.

A fenntartóváltások már meg is valósultak egyes esetekben: a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át, míg a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását az alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át.