A lakosság kevésbé bízik az állampapírokban

Az állampapírok iránti érdeklődés csökkenése mellett a magyar lakosság egyre inkább a befektetési alapok és részvények felé fordul, miközben rekordösszeget helyeznek el külföldi bankokban.

Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding alapító vezérigazgatója szerint sokkal jobb befektetési lehetőségek vannak az állampapíroknál. A szakember a Business Talks '24 üzleti konferencián emelte ki, hogy a GDP-hez viszonyított egy ledolgozott órára jutó érték alacsony Magyarországon, de a hozampotenciál tekintetében a BUX-index közel 40 százalékos hozamot produkált 2023-ban.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakosság februárban 77,7 milliárd forintot vont ki az állampapírokból, ami közel másfél éves rekordnak számít. Ennek oka részben az lehet, hogy a kifizetett hozamokat nem fektették be újra, hanem más befektetési lehetőségeket kerestek.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a hosszú lejáratú forint alapú értékpapírokból vették ki a legtöbb pénzt a lakosság, így az állampapír-piacon már csak a rövid lejáratú papírok maradtak versenyben. Januárról februárra 65 milliárd forintos csökkenést mutatnak az adatok, de még így is 12 667 milliárd forintnyi megtakarítás van az ÁKK-nál.

Tavaly január-februárban még nagyon népszerű volt az állampapír a magas kamatok miatt, de a lelkesedés idővel alábbhagyott. Július és szeptember között ismét nőtt a háztartások által vásárolt államkötvények állománya, annak ellenére, hogy a kormány igyekezett a lakosságot az államkasszába csábítani.

Az Economx cikke szerint a magyarok külföldi bankokban lévő betétállománya 2023 végén rekordot döntött, 1676,6 milliárd forintra emelkedett. Miközben a hazai bankbetétek csökkentek, a külföldi betétek növekedtek.

A tartós befektetési számlák (tbsz) száma megugrott, és a befektetési alapokba, valamint részvényekbe történő befektetések is népszerűek lettek. A bankszámlákra érkező állampapír-kamatok egy része is a számlákon maradt, nem került újrabefektetésre.

A hitel- és betétállomány közötti különbség is növekedésnek indult, február végén a kettő közötti különbség ismét kétezer milliárd forint felé emelkedett, ami pozitív tendenciát mutat.