Sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzem: Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzat

A sóskúti civilek és az önkormányzat által kezdeményezett helyi népszavazás az akkumulátorfeldolgozó üzemről nem kapott hitelesítést a Budapest Környéki Törvényszéktől, így az önkormányzat alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményez az Alkotmánybíróságon, a civilek pedig az önkormányzat döntésére várnak.

A Budapest Környéki Törvényszék nem hitelesítette a sóskúti civilek és az önkormányzat által kezdeményezett helyi népszavazást, amely az akkumulátorfeldolgozó üzem létesítésével kapcsolatos volt. A törvényszék szerint a népszavazási kérdés több részkérdésből állt, és többféleképpen értelmezhető volt. A helyi választási bizottság korábban jóváhagyta a népszavazást, de egy helyi lakos ügyvédje keresetet nyújtott be a határozat ellen, mondván, hogy a kérdés nem egyértelmű.

Az önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy felülvizsgáltassa a döntést, míg a civilek azt szeretnék, ha az önkormányzat határozatban utasítaná el az üzem létesítését, ami a népszavazástól függetlenül is megakadályozhatná a beruházást. König Ferenc, Sóskút polgármestere szerint az Alkotmánybíróság döntésére várni kell, és nem szabad kapkodni.

A tervezett akkumulátorfeldolgozó üzem Sóskúton egy használaton kívüli épületben kapna helyet. Korábban felmerült, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja az üzem létrehozását, de Lázár János miniszter kijelentette, hogy az nem felel meg a szükséges feltételeknek. Ha kiemelt beruházássá nyilvánították volna, a népszavazás nem akadályozhatta volna meg az üzem beindítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben kifejtette, hogy nincs szándékuk megakadályozni egy közösség saját életéről szóló döntését. A térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Aradszki András nem nyilatkozott a sóskúti népszavazás ügyében, míg Érden a képviselő-testület már korábban elfogadott egy határozatot, amely szerint a város nem fogad be akkumulátorgyárakat. Az érdiek és a sóskútiak együtt tiltakoznak a szomszédos Sóskúton tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzem ellen.