A szerdai hidegfront drasztikus hőmérséklet-különbséget hozott

Több mint 15 fokos különbség volt szerdán az ország keleti és nyugati részében mért maximum hőmérsékletek között, ami szinte kettészakította az országot a Duna vonalánál.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. Facebook-oldalán közzétett információk szerint a szerdai hidegfront viharos széllel érkezett, és jelentős hőmérsékleti különbségeket okozott az ország különböző részein. A nyugati széleken a hőmérséklet a sokévi átlag alá csökkent, míg a keleti végeken nyárias időjárás uralkodott.

Bagaméren a hőmérő higanyszála 28,6 fokig kúszott fel, ami csak 0,4 fokkal maradt el a napi melegrekordtól. Ezzel szemben Vérteskethelyen mindössze 12,1 Celsius fokot mértek.

A szerdai hőmérsékleteket bemutató térképek alapján az ország mintha kettészakadt volna a Duna vonalánál. A HungaroMet által közzétett anomáliatérképen is jól látható, hogy az Észak-Dunántúlon több fokkal hidegebb volt, mint a sokévi átlag, míg a Tiszántúlon akár 10-13 fokkal is melegebb lehetett az április 10-ére jellemző időjáráshoz képest.

A hidegfrontot követően a következő napokban egyre melegebbre számíthatunk, de jövő hét kedden jelentős lehűlés várható.