Hackertámadások elleni védekezés: a hosszú jelszavak ereje

A szakértők szerint a hosszabb jelszavak jelentősen növelik a biztonságot, még ha egyszerűbb szerkezetűek is. Egy 16 karakteres jelszó feltöréséhez több mint száz év szükséges, míg egy nyolc karakteres jelszót csupán 37 másodperc alatt lehet feltörni.

Az Euronews és a Hive Systems informatikai cég adatai alapján egyértelmű, hogy a hosszabb jelszavak használata jelentős védelmet nyújthat a hackertámadásokkal szemben. A vállalat által kiadott 2024-es jelszótáblázat szerint a betűk, számok és szimbólumok kombinációját tartalmazó hosszabb jelszavak feltörése sokkal több időt vesz igénybe.

A szakértők kiemelik, hogy egy nyolc karakterből álló, számokat, kis- és nagybetűket, valamint szimbólumokat tartalmazó jelszó feltöréséhez akár hét év is szükséges lehet. Ez az időtartam azonban még mindig jelentősen elmarad egy 16 karakter hosszúságú, csupán számokból álló jelszó feltöréséhez szükséges időtől.

A Hive Systems felhívja a figyelmet arra is, hogy a korábban elloptak, szótári szavakat tartalmazó vagy különböző webhelyeken újrafelhasznált jelszavak feltörése drámaian gyorsabb lehet. Ezért fontos, hogy egyedi jelszavakat használjunk, és kerüljük a gyakori jelszócserét. A szakértők most már az erős, egyedi jelszavak létrehozását és hosszabb távú használatát javasolják, mivel ez hatékonyabb védelmet nyújthat, mint a gyakori, de gyengébb jelszavakhoz vezető módosítások.

A digitális biztonság mellett az alvásminőségünk megőrzése is fontos lehet a mindennapi életünkben. A kései órákban történő telefonhasználat negatívan befolyásolhatja az alvásunkat, mivel az elektromos fényt az agyunk úgy dolgozza fel, mint a napfényt, ami elnyomja a melatonin termelését és késlelteti a mélyalvást. Az alvászavarok hosszú távon akár memória- és gondolkodási problémákkal is összefüggésbe hozhatók.

Az alvászavarokra szakosodott szakértők azt javasolják, hogy a lefekvés előtti órát pihentető tevékenységekkel töltsük, mint például meleg fürdővel, podcast hallgatással vagy a másnapi ebéd elkészítésével. Érdemes az ágyat kizárólag az alváshoz kapcsolódó tevékenységekre korlátozni, hogy az agyunk megfelelően le tudjon nyugodni.

A kései telefonhasználat káros hatásait azonban minimalizálhatjuk a szemkímélő vagy éjszakai üzemmód bekapcsolásával, a 'Ne zavarjanak' mód beállításával, a telefon távol tartásával az arcunktól, ferde szögben tartásával, illetve a fényerő minimalizálásával.