Koltai Róbert mégis színpadra lép Ócsán

A Magyar Hang beszámolója szerint a helyi református közösség segítségével Koltai Róbert mégis megvalósíthatja ócsai fellépését.

A Jászai Mari-díjas színész és rendező, Koltai Róbert, a Kultúrtáj című műsorban beszélt arról, hogy meglepte őt a helyzet, amikor a polgármester döntött a fellépéséről. „Már nyolcvan éves vagyok, nagyon sok fellépésem volt az életben, és nem tudtam, hogy polgármesterek castingolnak, ez meglepett, hogy ő dönti el. Pedagógusnap alkalmából kértek fel, talán elterjedt, hogy elég sok tanárparódiám is van a műsorban” – nyilatkozta Koltai.

A konfliktus április 18-án robbant ki, amikor Koltai nyílt levele került nyilvánosságra. Ebben azt írta, hogy először meghívták Ócsára egy önálló estre, de két héttel később visszamondták az eseményt, mivel „a polgármester úr nem engedélyezi”.

A város polgármestere, Bukodi Károly, másnap reagált a vádakra egy videóban, amelyet Facebook-oldalán tett közzé. Ebben kijelentette, hogy nem ő tiltotta ki Koltait a városból, nem akadályozta meg a fellépését, és szerinte az egész csupán egy politikai akció volt. Bukodi szerint az eset januárban történt, és Koltainak rengeteg lehetősége lett volna szólni a történtek miatt. A polgármester elmondása szerint az ócsai szabadidőközpont éves tervet készített, több művészt is megkeresve, köztük Koltait is, akit pedagógusnapra szerettek volna felkérni, de végül mégsem őt választották, és ezt rosszul kommunikálták.

A helyzet azonban fordulatot vett, amikor Koltai Róbert egy levelet kapott a helyi református egyház lelkészétől. A levélben a lelkész kifejezte sajnálatát a történtek miatt, és a református közösség felajánlott egy alternatív helyszínt, ahol a színész megtarthatja az önálló estjét. Koltai a Magyar Hangnak elmondta, hogy a fellépti díj nélkül megy csak el, mivel ez neki nem anyagi kérdés volt, hanem erkölcsi, „mert mi az, hogy lemondja egy polgármester”.

Koltai Róbert később a Népszava kérdésére közölte: szerinte a polgármester állítása, miszerint a színész a választási kampány elejére időzítette a bejegyzését, valamint a kitiltás hírének cáfolása az „elmebajjal egyenlő”. Az ócsai református közösség felajánlásának köszönhetően azonban Koltai mégis megtartja önálló estjét, amelyre már az összes jegy elkelt.