Valter Attila bizonytalansága a Giro d'Italia pénteki időfutama után

A Giro d'Italia pénteki időfutamának eredményei után Valter Attila bizonytalanságot érez, és nem tudja, hogy a történtek motiválják vagy demotiválják a következő napokra. Az összetettben vezető szlovén Tadej Pogacar nyerte meg az etapot, míg Valter Attila a 102. helyen végzett és az összetettben az 50. helyre csúszott vissza.

Az időfutam-specialisták és az összetettben előkelő helyezést célzó versenyzők számára kiemelten fontos volt a pénteki 40,6 kilométeres etap. Az útvonal első része sík terepen haladt, míg az utolsó hat kilométeren komoly emelkedők nehezítették a versenyzők dolgát. A kétszeres időfutam világbajnok olasz Filippo Ganna hosszú ideig vezetett, de végül Pogacar 16 másodperccel megelőzte, így növelte előnyét az összetettben a második helyezett kolumbiai Daniel Martínez előtt 2 perc 40 másodpercre. A brit Geraint Thomas a harmadik helyre csúszott vissza.

Valter Attila a szerdai bukása után nehezen találta a ritmust, és 58:14 perces idővel ért célba, ami jelentős visszaesést jelentett számára az összetettben. Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem érezte magát kifejezetten jól, és bár nem törekedett nagy teljesítményre, jobb érzéseket várt az időfutamtól.

Valter hozzátette, hogy örül annak, hogy nem kellett túlzottan nyomnia a tempót, és igyekszik mindig megtisztelni a magyar bajnoki mezt, valamint értékelhető helyen befejezni. A hosszú és oldalszeles szakaszok miatt koncentrálnia kellett, és úgy érezte, hogy a meredek előtti rész különösen hosszúnak tűnt.

A Giro d'Italia mezőnye szombaton a Spoleto és Prati di Tivo közötti 152 kilométeres hegyi etappal folytatta a versenyt, ahol Pogacar ismét győzni tudott, ezzel tovább növelte előnyét az összetettben. Valter Attila szűk nyolc perc hátránnyal a 34. lett, és az összetettben feljött a 43. helyre. A versenyzőknek összesen 3400 kilométert kell teljesíteniük egészen a május 26-i római záróetapig.

Valter az M4Sport helyszíni stábjának elmondta, hogy igyekezett beleállni a szökésbe, bár a verseny közben nehéz eldöntenie, hogy mennyi energiát fektessen bele, mert előre nem lehet tudni, mi fog történni.

„Nyilván ez az egyetlen esélyem Pogacar ellen egy ilyen hegyen, és ha tényleg nagy eredményt szeretnék elérni, hogy viszonylag nagy előnnyel kezdek. Próbálkoztam sokat és ezzel sok energiám el is ment, de ahhoz képest, elég jól helyrejöttem a végére. Nem mondom, hogy annyira sokáig, de jobb lett volna még egy picit ott maradni a végén. Már nem voltunk sokan, amikor ott voltam az összetett menők között és utána is viszonylag jó tempóban fel tudtam jönni, ennek a tegnapi után kifejezetten örülök” – mondta a 25 éves magyar bringás, majd hozzátette, utólag nem bánta, hogy nem került bele a szökésbe, mert még a mezőnybe is nagyon nehéz szakaszt teljesítettek.

Szeretnék jó eredményeket elérni, megfelelni magamnak, és annak az elvárásnak, amit magam felé támasztok, és azt szökésből fogom tudni megmutatni. Elég jól éreztem magam ezen a hegyen, bíztatóak a lábak a továbbiakra, úgyhogy remélem, hogy már csak a szerencse fog rám mosolyogni ezen a Girón.

Valter azt is megjegyezte, hogy megpróbál megfelelni a csapata által kapott feladatnak, de ha vasárnap nem kap ilyet, akkor próbál egy kicsit visszavenni, mert két bukás után nem érzi magát jól.

Vasárnap az Avezzano és Nápoly közötti 214 kilométer vár a 107. Giro d'Italia mezőnyére.

Giro d'Italia 2024 eredmények

7. szakasz (Foligno-Perugia, 40,6 km, egyéni időfutam):

    1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 51:44 perc
    1. Filippo Ganna (olasz, INEOS Grenadiers) 16 mp hátrány
    1. Magnus Sheffield (amerikai, INEOS Grenadiers) 49 mp h.
  • ...102. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:30 p h.

8. szakasz (Spoleto – Prato di Tivi, 152 km, hegyi etap):

    1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:02:16
    1. Daniel Felipe Martinez (spanyol, Bora-Hansgrohe) azonos idő
    1. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R) azonos idő
  • ...34. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 7:50 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

    1. Pogacar 28:14:42 óra
    1. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 p h.
    1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:58 p h.
  • ...43. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 33:20 p h.