Összecsapott Menczer Tamás és az LMP a gödi akkugyár állami támogatása miatt

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás összekapcsolta a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár állami támogatását a 13. havi nyugdíj és egyéb szociális juttatásokkal.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter a külügyminiszterhez fordult kérdéseivel, amelyek a Samsung SDI Magyarország Zrt. 67,810 milliárd forintos beruházásához kapcsolódó 13,867 milliárd forintos állami támogatásra vonatkoztak. Ungár szerint a támogatás egy új gyártósor létrehozását célozza, ami a tervezett beruházás közel negyedét finanszírozza. Az LMP politikusa felvetette, hogy a cég nem vállalt többletlétszámot a támogatásért cserébe.

Ungár Péter több kérdést is feltett a támogatással kapcsolatban, többek között arra volt kíváncsi, hogy a Samsung tervez-e harmadik akkumulátorgyárat építeni Gödön, és hogy az állami források ezt a kapacitásbővítést támogatják-e. Emellett érdeklődött a beruházás mértékéről, a 25%-os támogatás indokairól, a Samsungtól várt plusz vállalásokról, a helyi lakosok tájékoztatásáról, valamint arról, hogy miért kap állami támogatást a bővítés, ha a helyiek ellenzik azt. Az LMP politikusa szerint a gödi gyár működését botrányok kísérik, és inkább felfüggesztenék a működését, mint állami támogatással jutalmaznák.

Menczer Tamás, a volt külügyi államtitkár, nem válaszolt közvetlenül a felvetett kérdésekre, de biztosította Ungár Pétert, hogy a tárgyalások lezárása után lesz tájékoztatás, és hogy a beruházásnak meg kell felelnie a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak. Hozzátette, hogy a Fidesz-kormány célja a magyar emberekkel közösen elért eredmények védelme a válságok idején is. Menczer szerint a 13. havi nyugdíjhoz, a rezsicsökkentéshez, a családtámogatási rendszerhez és a fiatalok adómentességéhez szükségesek az ilyen beruházások.

A kommunikációs igazgató úgy véli, hogy a világ minden részéről érkeznek beruházási szándékok, de a magyar baloldal nem támogatja ezeket. Menczer szerint a kormány a magyar érdekeket helyezi előtérbe, és a jövőben is részt kíván venni a beruházásokért folyó versenyben. Azonban a Fidesz kommunikációs igazgatójának álláspontját árnyalja, hogy önkormányzati szinten a választások közeledtével kínossá válhat egy-egy új akkumulátorgyári beruházás, mint például a tatabányai Fidesz-frakció esetében, ahol egyhangúlag leszavazták a gyárfejlesztési tervet.