Joe Biden válasza Ferenc pápa transzokról szóló nyilatkozatára és az elnök klímavédelmi intézkedései

Joe Biden amerikai elnök továbbra is kiáll az LMBTQ+ közösség, így a transznemű emberek jogai mellett, reagálva Ferenc pápa nemváltásról és genderideológiáról szóló nyilatkozatára - közölte a Fehér Ház szóvivője.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján válaszolt az újságírói kérdésre, mely Ferenc pápa nemváltásról és genderideológiáról szóló nyilatkozatára irányult. Jean-Pierre kijelentette, hogy az amerikai elnök nem kíván jogi állásfoglalást tenni belső egyházpolitikai ügyekben, de hangsúlyozta, hogy Biden elnök mindig is kiemelten fontosnak tartotta a transznemű közösség és a szélesebb LMBTQ+ közösség védelmét.

A sajtótitkár üdvözölte a pápai nyilatkozatnak azt a részét, amely az LMBTQ+ közösség erőszaktól és bebörtönzéstől való védelmét sürgeti.

Ferenc pápa "Végtelen méltóság" (Dignitas Infinita) című nyilatkozatában, melyet hétfőn tett közzé, a nemváltó beavatkozások ellen foglalt állást, mondván, ezek az emberi kísérletek arra, hogy "Istent játsszon" - fogalmazott a pápa.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyház tagjai között nincs egység a transzneműséggel kapcsolatban. Vannak egyházmegyék, amelyek szigorú iránymutatást követnek és tiltják a nemváltó beavatkozásokat, ugyanakkor léteznek olyan gyülekezeteket vezető papok is, akik nyitottabbak ebben a kérdésben, és közülük néhányan csalódottságukat fejezték ki Ferenc pápa nyilatkozata miatt.

Ezzel párhuzamosan, Biden elnök klímavédelmi intézkedései is reflektorfénybe kerültek, amelyek ellenére sok amerikai választó, köztük a demokraták fiatal bázisa nem érzékeli az elnök erőfeszítéseit ezen a területen. A Wall Street Journal beszámolója szerint a Yale Egyetem kutatása alapján a szavazók több mint 60 százaléka "keveset" vagy "semmit sem" hallott az "inflációcsökkentő törvény" keretében meghozott, mintegy 1 billió dollárnyi adókedvezményről, támogatásról és kölcsönről, amely a tiszta energiába tett befektetésként jött létre.

A Biden-kampány és egyes progresszív csoportok változtatni szeretnének ezen a helyzeten, hangsúlyozva az elnök klímaváltozás ellen tett lépéseit, abban reménykedve, hogy ez növelheti népszerűségét a 35 év alatti szavazók körében. A Wall Street Journal által végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint azonban a fiatalok a gazdaságot (22%), az inflációt (13%) és a bevándorlást (25%) tartják a legfontosabb ügyeknek, míg az éghajlatváltozást csupán 3 százalékuk említette a legfontosabb kérdésként.