Benzinháború Magyarországon: Kutasok és kormányzat kölcsönös vádaskodása

Magyarországon a benzin és a gázolaj ára tovább emelkedik, miközben a felek egymást hibáztatják a helyzetért. Az RTL Híradó jelentése szerint a magyar autósok a régióban a második legdrágább gázolajért és a harmadik legdrágább benzinért fizetnek.

Az RTL Híradó beszámolója alapján az arad megyei Gyulavarsándban olcsóbban lehet tankolni, ami vonzza a magyar autósokat, akik így akár 4000 forintot is megtakaríthatnak egy tankolással. A benzin ára Magyarországon szerdától literenként 644 forintra nő, ami alig marad el az osztrák és szlovák áraktól.

Mohos Kristóf, a Portfolio elemzője szerint a magyar üzemanyagárak nem tartoznak a régiós középmezőnybe, a benzin esetében a harmadik legdrágábbat kell fizetniük a magyar autósoknak. A gázolajért pedig csak Ausztriában kell többet fizetni, Magyarországon ennek az ára is emelkedik, szerdától 658 forint lesz literenként.

Nagy Márton az Indexnek adott nyilatkozatában említette, hogy az elcsúszások miatt egyeztetést hívott össze a MOL-T-val és a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, hogy megvitassák a korábbi megállapodásokat és a további lépéseket. Gulyás Gergely korábban kijelentette, hogy nem terveznek újabb üzemanyag árstopot.

Az egyeztetésen a kis benzinkutasok nem vesznek részt, de ők úgy vélik, van ötletük az árak csökkentésére. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke szerint az államnak van mozgástere az üzemanyagárak csökkentésében, amely literenként 45-50 forint megtakarítást jelenthetne a jövedéki adó és egyéb extra adók csökkentésével.