Lejárt a jogosítványa? Horribilis büntetést kockáztat, ha nem adja le a régit

Akár 500 ezer forintos büntetést is kaphat az, aki a lejárt jogosítványát egyszerűen a kukába dobja, ahelyett, hogy az okmányirodában adná le.

Az ATV riportja egy néző esetén keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy komoly következményekkel járhat, ha valaki nem veszi figyelembe a szabályokat. Egy háziorvos által alkalmasnak ítélt személy esetében, miután az eredményt feltöltötték a rendszerbe, nem sokkal később megkapta az új jogosítványt postán. Azonban a régi jogosítványt nem adta le, és három hónap múlva egy felszólító levelet kapott, amelyben figyelmeztették, hogy amennyiben nem pótolja ezt a mulasztást, akár 500 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak rá. A levél, amelyet az új jogosítvánnyal együtt küldtek, tartalmazta a felszólítást, hogy a régi okmányt be kell szolgáltatni az okmányirodában.

Sill Abigél ügyvéd szerint az ilyen intézkedések mögött adatvédelmi okok állhatnak. A lejárt okmányok esetében megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, és a továbbiakban azok csak adatkezelési kockázatot jelentenek, hiszen potenciálisan közforgalomban maradhatnak.

A 2023. január 1-jén életbe lépett szabályozás alapján csak azokat a jogosítványokat kell leadni, amelyekben kategóriaváltozás történt, de egyébként nem jártak le és érvényesek maradtak.