Csőtörés okoz fennakadást a XVI. kerületben

Hatalmas csőtörés történt a XVI. kerületi Veres Péter úton, ami jelentős közlekedési korlátozásokat eredményezett. A H8-as és a H9-es HÉV korlátozottan közlekedik, több buszjárat pedig terelőútvonalon halad.

A XVI. kerületben a Veres Péter út a Thököly út és a Sárgarózsa utca közötti szakaszán egy 1949-ben fektetett, 600 mm átmérőjű öntöttvas vízvezeték tört el, ami miatt a forgalom csak lépésben haladhat az érintett területen, és a környező utcákban is torlódások vannak. A közlekedési problémák a H8-as és a H9-es HÉV vonalát is érintik, amelyek az Örs vezér tere és Mátyásföld, repülőtér között nem közlekednek, helyettük pótlóbuszok szállítják az utasokat az Örs vezér tere és Cinkota között, mely Nagyicce állomást nem érinti. Délelőtt pótlóbuszok közlekedtek, de délutánra helyreállt a kötöttpályás közlekedés, így a BKK ezek igénybevételét ajánlja.

A helyi buszjáratok közül a 44-es, a 45-ös, a 176E és a 276E autóbuszok terelőútvonalon közlekednek, nem érintve az Egyenes utcai lakótelep, Nagyicce és a Lándzsa utca megállókat. A 277-es busz szintén terelve jár, kihagyva a Rákosfalva és a Szent Korona utca közötti megállókat. A járatok megnövekedett menetidővel közlekednek. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán tájékoztatta az utasokat a változásokról.

A csőtörés következtében két mélygarázs is víz alá került, és az úttest is beszakadt. A fővárosi hivatásos tűzoltók szivattyúkkal távolítják el a vizet az épületekből. A nagyátmérőjű vezeték mellett eltört egy kisebb, 150 mm-es lakossági ellátó vezeték is, ami miatt a Veres Péter utca 1. és 29. között vízhiánnyal kell számolniuk az ott élőknek. A Fővárosi Vízművek munkatársai mindent megtesznek a szolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében, de az csak a két vezeték együttes kezelése mellett lehetséges. Addig is átmenetileg a Farkashida utca 7-9. előtt található szükségkúttá alakított tűzcsapból lehet ideiglenesen vízhez jutni.

A közlemény szerint mivel a nagyátmérőjű vezetékből kiáramló jelentős mennyiségű víz alámosta az útburkolatot, előreláthatóan mintegy 200 négyzetméternyi úttest és járda javítása lesz szükséges. A Veres Péter utca érintett szakaszán az autóforgalom és a közösségi közlekedés, így a HÉV és a buszok közlekedése is ellehetetlenült. Jelenleg a kiáramlott víz szivattyúzása, a hiba feltárása és a munkagödör kialakítása folyik, ezt követően kerülhet sor a sérült vezetékek cseréjére, majd az útburkolat javítására. Ez várhatóan több napot is igénybe vesz, a munka akár a hétvégéig is elhúzódhat. A hibajavítást nehezítheti és lassíthatja, hogy több közművezeték is húzódik az út alatt, ami más közszolgáltatókkal való egyeztetést és együttműködést is szükségessé tehet. A Budapest XVI. kerületének önkormányzatát megkeresték a történtekkel kapcsolatban, és amint válasz érkezik, a közlemény frissítésre kerül.