Utódlási drámák és politikai hírek a napindítóban

Jó reggelt kívánunk! A 444 napindító hírlevelében a legfrissebb és legérdekesebb híreket gyűjtöttük össze az elmúlt 24 órából. Többek között szó esik a választási időszak újabb határidejéről, a Fidesz gyóntatófülkével kapcsolatos módosításáról, és a kínai gazdaság helyzetéről is.

Hétfőn Dobrev Klára és Karácsony Gergely Salgótarjánban kampányoltak, ahol a DK-s szavazókat Magyar Péterről kérdeztük. A választási időszak újabb jelentkezési határidői lejártak, több parlamenti párt nem tudott minden megyében listát állítani, és a fővárosban négy főpolgármester-jelölt maradt versenyben. A Fidesz egy új módosítóját is tárgyalták, amely a gyermekvédelmi törvény hibáit hivatott kijavítani, de a papok továbbra sem kötelesek jelenteni a gyónás során tudomásukra jutott pedofil bűncselekményeket.

A gazdasági hírek között szerepel, hogy a világpiaci ár jelenleg alacsonyabb, mint a magyarországi átlagár, és hogy a fideszes többségű gazdasági bizottság továbbengedte a Jobbik javaslatát az 1000 forintos autópálya-matricáról. Emellett Mészáros Lőrincnek most már vagyonkezelő alapítványa is van.

A szavazólapokkal kapcsolatban sok választó meglepődhet a választás napján, hiszen figyelni kell majd a lapok kereteire is. Az érettségi témában pedig kiderült, hogy a matekérettségi nem volt nehéz, és a Qubit által a magyarérettségire ráengedett ChatGPT idén már egy hármast is összeszedett volna.

Nemzetközi hírekben Hszi Csin-ping európai miniturnéjáról olvashatunk, amely során Magyarországra is ellátogat, és a kínai gazdaság állapotáról, amely ütközőpályán van az EU-val és a világ több országával. Oroszországban Putyint ötödször is beiktatták elnöknek, és újabb rejtett videót tettek közzé a milliárd dolláros palotájáról.

A sportrovatban a Nyíregyháza csapatának sikeréről olvashatunk, amely három körrel a bajnokság vége előtt bebiztosította a feljutást. Végül pedig egy gazdag német család, a Müller drogérialánc tulajdonosának utódlási drámájáról értesülhetünk, ahol a vér szerinti fiú és a fogadott gyermekek közötti konfliktus pereskedésig fajult.