A Tour de Hongrie felpezsdíti a magyar turizmust

A Tour de Hongrie kerékpárverseny jelentős brandértéket képvisel Magyarország számára, és a cél, hogy a verseny topkategóriává fejlődjön.

A Giro d’Italia magyarországi Grande Partenza fontos lépés volt a hazai országúti kerékpársport népszerűsítésében, amelyet a Tour de Hongrie évről évre történő fejlődése előkészített. A Giro hatására a Tour de Hongrie szervezői igyekeztek kihasználni a keletkezett hullámot, bár a Giro nem hozta meg a várt eredményeket a magyar kerékpársport számára.

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai során a szervezők szakmai és kommunikációs szempontból nem tudtak irányítói szerepet vállalni, így a Giro útvonalával kapcsolatos feladatokra koncentráltak. A Grande Partenza elhalasztása és későbbi megrendezése szakmai lökést adott a szervezőknek, és bátrabbá tette őket a kritikus kérdésekben.

A Giro magyarországi szakaszai rávilágítottak arra, hogy a kerékpársportnak több százezer szurkolója van az országban, ami meghaladja az Eurosporton követett számokat. A Tour de Hongrie szervezői felismerték, hogy a Giro által generált érdeklődést ki kell használniuk.

A Giro d'Italia után a Tour de Hongrie időpontját úgy állapították meg, hogy a csapatok Magyarországon maradjanak és folytassák a versenyzést. Ennek eredményeként a Giro évében a világ élvonalába tartozó csapatok részvétele jelentősen megnőtt a Tour de Hongrie-n.

A Tour de Hongrie a ProSeries sorozat része, ami a WorldTour alatt helyezkedik el, és a szervezők célja, hogy elérjék a WorldTour licenszt. A verseny lebonyolításához szükséges büdzsé 2023-ban összesen bruttó 630 millió forint volt, amely állami támogatásokból és szponzorációs bevételekből tevődik össze. Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője szerint a verseny költségvetése mára már 1 milliárd forint körüli összegre nőtt, melynek kétharmad részt állami támogatásokból finanszírozzák.

Az állami szerepvállalás jellemző a nemzetközi országúti kerékpársport eseményein, és a nagy versenyek állami támogatás nélkül elképzelhetetlenek. A rajt- és célvárosok jelentős turisztikai és gazdasági előnyöket élveznek a versenynek köszönhetően.

A Tour de Hongrie szervezői a verseny útvonalának kijelölésekor sportszakmai, turisztikai és kommunikációs szempontokat vettek figyelembe. A mezőnyben a világ legjobb csapatai mellett magyar válogatott és magyar „Continental Team” is részt vesz. A szurkolók Peter Sagan és Mark Cavendish részvételére is számíthatnak.

A magyar versenyzők közül Dina Márton és Fetter Erik az összetettben az első tíz között végezhetnek. A Tour de Hongrie szervezése során a meglévő infrastruktúrát használják, ami előnyt és kihívást is jelent. A verseny népszerűsítése és a turizmus fellendítése mellett a szervezők célja, hogy a Tour de Hongrie a kerékpársport egyik kiemelkedő eseményévé váljon.

Eisenkrammer Károly a Tour de Hongrie-ről szólva elmondta, hogy a kiszámítható állami támogatás sem annyira sima ügy, mint ahogy azt kívülről gondolnák. Szinte minden évben voltak bizonytalanságok a rendszerben, és sokszor komoly kockázatokat vállaltak, amikor valós fedezet nélkül kötelezettségeket vállaltak. A verseny szervezésében az anyagi bizonytalanság mellett a megannyi engedély beszerzése jelenti a legnagyobb kihívást.

A 2024-es Tour de Hongrie szerdán 12 óra 50 perckor rajtól, az első szakaszt Karcag és Hajdúszoboszló között kell teljesítenie a mezőnynek.