A zuglói főépítész és a kormányközeli beruházás konfliktusa

Zugló korábbi főépítésze, Dienes János perben áll az önkormányzattal, mivel álláspontja szerint jogellenesen szüntették meg megbízását, és retorzió áldozata lett szakmai véleménye miatt, amely akadályozta a polgármester és a kormányközeli beruházó közötti szerződéskötést. A beruházás, amely egy óriásberuházás a Bosnyák téren, kiemelt jelentőségű a kormány számára, hiszen több kormányrendelet is mentesíti a helyi szabályok alól.

Dienes János, aki korábban Zugló főépítészeként dolgozott, konfliktusba került Horváth Csaba MSZP-s polgármesterrel. Dienes szerint eltávolítása a főépítészi pozícióból retorzió volt, mivel szakmai véleményeivel gátolta, hogy a polgármester szerződést kössön a Bosnyák téri beruházás gazdájával, a Bayer Constructtal. A kormány hajlandóságát a jogszabályok módosítására a beruházás érdekében hét kormányhatározat is alátámasztja.

Dienes a beruházóval folytatott tárgyalások során érzékelte a kormányzati kapcsolatokat, és bár előterjesztette a projekt kapcsán felmerülő problémákat, ezeket a kormányrendelet hamarosan érvénytelenítette.

A beruházás előzményei a 2000-es évek közepére nyúlnak vissza, amikor még pláza építését tervezték a területre. Az évek során a projekt és a beruházók többször is változtak, és a zuglói önkormányzat számos megállapodást kötött a beruházókkal, amelyek kötelezettségei továbbra is érvényesek a Bayer Constructra nézve.

Dienes negatív szakvéleményt adott a beruházóval kötendő településrendezési szerződés tervezeteire, amelyek szerinte a beruházó érdekeit szolgálták volna. A polgármester azonban a Bayer által küldött szerződéstervezeteket kritika nélkül terjesztette elő, amelyeket a képviselő-testület nem fogadott el.

A főépítész szerint a polgármester és a jegyző a szerződéstervezetből kihúzták a beruházói kötelezettségek felsorolását, ami elfedte a szerződés értékaránytalanságát. Dienes a kerületvezetéstől külsős szakvéleményt kért az elengedni tervezett kötelezettségek értékéről, de ez csak az ő eltávolítása után történt meg.

Az önkormányzat szerint Dienes eltávolításának nem volt köze a Bayer-beruházással kapcsolatos negatív szakvéleményeihez, és állításuk szerint nem is rúgták ki, hanem egyoldalúan módosították a kinevezését hatósági ügyintézőre. Dienes ezt nem fogadta el, így megszűnt a jogviszonya. A főépítész és ügyvédje szerint azonban a kinevezésmódosítás a negatív szakvélemények miatt történt.

A munkaügyi perben Tiba Zsolt jegyző elismerte, hogy a polgármester többször is megpróbálta rávenni, hogy rúgja ki Dienest a negatív szakvéleményei miatt, de ő ezt mindig elutasította. A jegyző szerint a polgármester véleménye nem releváns, mivel a főépítésznek nem ő, hanem a jegyző a munkáltatója.

Horváth Csaba polgármester szerint nem igaz, hogy ki akarta volna rúgatni Dienest a Bayer-beruházás miatt, és a főépítész eltávolításának más okai voltak, például a túl megengedő hozzáállása a beépítésekhez. A polgármester szerint csak „megfogalmazódott” egy „kezdeményezés” a főépítész eltávolítására a szakmai nézeteltérések miatt.

Dienes távozása után a képviselő-testületi ülésen a trsz legújabb verzióját sem fogadták el, mivel a képviselők szerint a kerületnek többet kellene kapnia az elmaradt fejlesztésekért. Dienes utódja, Binó Beáta szintén nem javasolta a trsz elfogadását.

A cikk elkészítésében közreműködött Cseke Balázs.