Itt mindenki megőrült? Százmilliárdokat tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben semmi értelme

Korántsem mentes az irracionalitástól a magyar állampapírpiac: jelenleg közel 1900 milliárd forintot tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben nincs sok értelme, ugyanis ez számukra komoly kamatbevétel-kiesést jelent.

Az utóbbi időben látványosan megugrott az Egyéves Magyar Állampapír, sőt, még a Kincstári Takarékjegy iránti érdeklődés is, nem beszélve a MÁP Pluszban bent ragadt befektetőkről. A nyáron viszont változni fognak a lakossági állampapírok paraméterei, ami ezt a jelenséget is háttérbe szoríthatja.

Újraéledt az egyéves állampapír, de minek?

Az utóbbi hetekben megnőtt az érdeklődés az 1MÁP és a KTJ iránt, miközben ezen papírok tartásának még akkor sem volt sok értelme a PMÁP-pal szemben, amikor magasabb kamattal forogtak.

Tavaly egészen augusztus közepéig többnyire 10 milliárd forint alatt maradt az Egyéves Magyar Állampapír bruttó értékesítése, de a bejelentett kamatcsökkenés hatására hirtelen megugrott a papír iránti érdeklődés és azóta jóval magasabb heti értékesítési számokkal találkozhatunk.

Az ÁKK háromszor is módosított az 1MÁP kamaton: - Először 2023 szeptember elején 9%-ról 8%-ra, - 2023 január elején 8%-ról 6,5%-ra, - 2023 április elejétől pedig 6%-ra csökkent.

Ez az 1MÁP állományi adataiban is visszaköszön: a 2022 szeptemberében még ezermilliárdot meghaladó állomány 2023 augusztusáig 460 milliárd alá csökkent, onnantól kezdve viszont ismét növekedésnek indult, 2024. február végén elérve a 685 milliárdos szintet.

A másik állatorvosi ló: a MÁP Plusz

A MÁP Plusz esetében hatványozottan igaz, hogy – ha likvid, maximum egy éves befektetésként tekintve rá – messze jobb kamatozású helyettesítő termékeket lehet találni a piacon.

A PMÁP állománya először 2022 szeptemberében haladta meg a MÁP Pluszét, az infláció hátán felfutó keresletnek köszönhetően.

Már 2022 januárjában érdemes lett volna a befektetőknek MÁP Pluszról PMÁP-ra váltani, utóbbi kamata ugyanis már akkor meghaladta a MÁP+ lépcsős, évi 4,95%-os hozamát.

Változást hoz a nyár

A nyár sok szempontból változást hozhat. Egyrészt lejárnak az első MÁP Pluszok, ami mintegy 360 milliárd forintnyi felszabaduló megtakarítást jelent idén.

Másrészt nyáron jöhetnek az újabb változások a lakossági állampapírok piacán, éppen az egyéves papír és a MÁP+ kapcsán. Jön az új MÁP Plusz, az elhangzó információmorzsák szerint vélhetően 6-7% közötti kamattal, mindeközben pedig megszűnik az Egyéves Magyar Állampapír.