Egyre drágább a benzin, és csökken a dízel árrés

A geopolitikai bizonytalanságok és a gyenge forint hatására emelkednek az üzemanyagárak Magyarországon, különösen a benzin ára nőtt jelentősen a dízelhez képest.

Az elmúlt időszakban a benzin literenkénti ára 645 forintra, míg a dízelé 652 forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a benzin ára 13,1 százalékkal, a dízelé pedig 10 százalékkal nőtt idén. A dízel és a benzin közötti árkülönbség így 7 forintra szűkült, ami tavaly augusztus óta a legkisebb érték.

Nem csak Magyarországon, hanem a régióban is hasonló a helyzet: az átlagos régiós üzemanyagárak összevetése alapján a benzin és a dízel ára közötti különbség 4 forintra csökkent. A Neste adatai szerint április 1-jén a dízel literéért mindössze 1,1 dollárral kellett többet fizetni, ami szintén egy kis különbséget jelent.

A benzin és a dízel ára közötti különbség csökkenésének hátterében több tényező is állhat. Az Egyesült Államokból érkező kedvező fogyasztási adatok és a spekulatív tőkeáramlások mellett a Dangote nigériai finomító késedelmes üzembe helyezése is nyomást gyakorol a benzinárra. Az orosz-ukrán háború miatt az orosz finomítókban felmerült problémák és az orosz benzinexport betiltása szintén a benzinár emelkedését eredményezik.

A hazai kormányzat szerint a benzinárak tekintetében van némi mozgástér az árak kiigazítására, de a gázolaj esetében nem. Lehetséges megoldások lehetnek az árbefagyasztás, a Mol nagykereskedelmi árrésének szűkítése, vagy a kiskereskedelmi árrések csökkentése. Az adóterhek csökkentése is egy lehetséges lépés lehet, mivel a jelenlegi jövedékiadó-emelés a 420-as euró-árfolyamig elegendő, így van mozgástér az árak csökkentésére.