A hazai üzemanyagárak emelkedése

A kőolaj jegyzése hét hónapos csúcson van, ami a hazai benzinkutak áraiban is meg fog jelenni: a benzin 4, a gázolaj 7 forinttal drágul péntektől. A benzin átlagosan 645, a gázolaj ára 652 forintba kerül majd literenként, ami a forint gyengülésének és a Brent típusú olajár emelkedésének köszönhető a holtankoljak.hu gyorselemzése alapján.

A drágulás hátterében több tényező is áll, többek között az, hogy a kereskedők a nyári főszezon közeledtével igyekeznek feltölteni a saját készleteiket benzinből, mivel a 95-ös benzin ilyenkor különösen népszerű termék lesz.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-Szövetség főtitkára szerint a benzin ára nem áll meg a jelenlegi szinten, hanem a következő hetekben és hónapokban további emelkedés várható, amit a nyár közeledte is előre jelez.

Az Economx szerint október óta nem volt ilyen magas az olajár.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a Brent-olaj ára jelenleg 89-90 dollár körül mozog, és több világpiaci tényező, mint a háborús helyzet és a tajvani földrengés is befolyásolhatja az árakat. Ha a dollár gyengülne a forinttal szemben, akkor a benzinár emelkedése nem lenne túl nagy mértékű, de az infláció alakulását is befolyásolhatja a forint gyengülése.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője a geopolitikai változásokat és fenyegetéseket említette a benzinár emelkedésének okaként, és megjegyezte, hogy ez nem csak Magyarországon, hanem világszerte tapasztalható. Egy friss izraeli légicsapás Szíria ellen tovább mélyítheti a közel-keleti konfliktust, ami növelheti az olajárakat és a jegyzés további emelkedését is előidézheti.