Jogosítvány és forgalmi engedély nélküli vezetés Magyarországon

A magyar jogszabályok értelmében 2023 január elsejétől nem számít jogsértésnek, ha a vezető nem tartja magánál a vezetői vagy a forgalmi engedélyt, feltéve, hogy rendelkezik érvényes vezetési jogosultsággal és a jármű is szerepel a magyarországi járműnyilvántartásban.

A rendőrség 2022 végén bejelentette, hogy a vezetőknek nem kell maguknál tartaniuk a vezetői és a forgalmi engedélyt vezetés közben, amennyiben a sofőrnek van érvényes vezetői vizsgája, és a jármű forgalmi engedélye is érvényes. A közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet módosítása értelmében ezek az okmányok nem szükségesek a járművezetéshez, ha a sofőr rendelkezik az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal.

A rendőrség azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a jogosítvány és a forgalmi engedély hiánya nem jelenti azt, hogy a rendőrök nem tudnak igazoltatni. A központi internetes adatbázis segítségével hozzáférhetnek a személyes adatokhoz és az autó adataihoz is. Ha szükséges, a rendőrök elindíthatják az iratok bevonásának folyamatát anélkül, hogy a vezetőnek át kellene adnia azokat.

Fontos megjegyezni, hogy minden intézkedésről írásos nyoma marad, és az érintett írásbeli tájékoztatást kap, amelyet az állandó lakcímére is elküldenek. Ha a forgalmi engedélyt bevonják, a sofőr csak a lakcímig vagy a telephelyig vezetheti a járművet, és ott le kell parkolnia.

Különleges esetekben eltérő szabályok érvényesek. Ha egy sofőr Magyarországon kiállított vezetői engedéllyel, de külföldi járműnyilvántartásban szereplő járművel közlekedik, a jogosítványát otthon hagyhatja, de a forgalmi engedélyt magával kell vinnie. Amennyiben külföldön kiállított jogosítvánnyal rendelkező autóvezető Magyarországon bejegyzett járművel közlekedik, a vezetői engedélyt köteles magánál hordani, míg a forgalmi engedélye otthon lehet. Ha egy magyar állampolgár más országokban kiállított okmányokkal közlekedik Magyarországon, akkor mind a jogosítványnak, mind a forgalmi engedélynek nála kell lennie.