Orbán Viktor boszniai tárgyalásai és kitüntetése

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken Bosznia-Hercegovinában tárgyal, ahol a magyar-boszniai kétoldalú kapcsolatok, európai ügyek és egy állami kitüntetés átvétele kerül terítékre.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Bosznia-Hercegovinába utazott, ahol csütörtökön és pénteken fontos tárgyalásokat folytat. A Miniszterelnöki Sajtóiroda helyettes államtitkára, Havasi Bertalan megerősítette, hogy a kormányfő már Szarajevóban van, és a közösségi oldalán egy fotóval is jelentette be érkezését.

A miniszterelnök csütörtök délután Facebook-oldalán számolt be érkezéséről, kiemelve Bosznia-Hercegovina stabilitásának és fejlődésének fontosságát, valamint az együttműködés lehetőségét a migráció megállítására és az európai gazdaság fellendítésére. Szarajevóban Elmedin Konaković külügyminiszter fogadta a reptéren, majd találkozott Borjana Krištóval, a minisztertanács elnökével, azaz a kormányfővel, ahol megerősítette Magyarország támogatását Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozásához.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor április 4-én Szarajevóban a helyi államszövetség vezetőivel tárgyal, majd másnap, pénteken Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytat megbeszéléseket Banja Lukában, ahol egy üzleti fórum megnyitóján is részt vesz. A tárgyalások során a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatok és aktuális európai ügyek kerülnek terítékre.

Orbán Viktor csütörtök este megérkezett Banja Lukába, ahol Milorad Dodiktól átveszi majd a neki megítélt állami kitüntetést. Az esti program egy informális vacsorából és fogadásból áll, a formális részt pénteken tartják. A kitüntetést, amelyet korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is megkapott, olyanoknak ítélik oda, akik „nyomot hagytak a köztársaság életében”. Orbán és Dodik között régóta jó a viszony, legutóbbi találkozójukon 45 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök.

Krišto üdvözölte, hogy az Európai Bizottság is támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási folyamatát, és megköszönte a baráti magyar szerepet ebben. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Bosznia felett gyámkodó nemzetközi főképviselő jelenléte nehezíti a csatlakozási folyamatot, és minden változtatásról az országon belül kellene döntést hozni, ehhez pedig erősíteni kell az intézményeket és a demokráciát is.