Mobilbanki alkalmazások elleni támadások szárnyalása

A 2023-as évben jelentős mértékben, harmadával nőttek az Android-felhasználókat célzó globális trójai mobilbank támadások, és a kriptopénzekkel kapcsolatos adathalászati kísérletek száma is erőteljesen emelkedett a Kaspersky jelentése szerint.

A leggyakoribb banki trójai, a Bian.h, az összes Android elleni támadás 22%-áért volt felelős. A banki trójaiakkal szemben leginkább kitett országok Afganisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán voltak, míg a mobilbanki rosszindulatú támadások terén Törökország állt az élen.

Igor Golovin, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint a támadók új és agresszív kártevő törzsekkel bővítik repertoárjukat, és egyre agresszívebben célozzák meg a mobileszközöket.

A pénzügyi területen az asztali számítógépeket érintő kártevők által megtámadott felhasználók száma viszont 11%-kal csökkent 2023-ban. A Ramnit és a Zbot családok a legnagyobb veszélyt jelentették, az érintett felhasználók több mint felét érintve. A fogyasztók továbbra is az elsődleges célpontok maradtak, az összes támadás 61%-át elszenvedve.

A Kaspersky adatai szerint közel hatmillió kriptopénz témájú adathalászati kísérletet hiúsítottak meg, ami 16%-os növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest. A csalók gyakran kriptopénz-tőzsdéket imitáltak, és olyan nagyvállalatok nevében kínáltak érméket, mint az Apple.