Az üzemanyagok árának emelkedése Magyarországon

A 95-ös benzin átlagára jelentősen, 100 forinttal nőtt tavaly év vége óta, és a jelenlegi tendencia alapján további drágulás várható. Az Ásványolaj Szövetség szerint az adóemelések jelentős szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A benzin ára közelít a 650 forinthoz, ami már majdnem megegyezik a gázolaj árával. Az Ásványolaj Szövetség a drágulást elsősorban az adóemelésekkel hozza összefüggésbe, és további áremelkedésre számítanak.

Az üzemanyagok ára az egekbe szökött, egy átlagos személyautó teletankolása körülbelül ötezer forinttal kerül többe, mint 2022 év végén. A holtankoljak.hu adatai szerint a 95-ös benzin literenkénti átlagára péntektől 4 forinttal 645 forintra, míg a gázolajé 7 forinttal 652 forintra emelkedik, ami féléves csúcsot jelent.

A régiós összehasonlításban Magyarország már nem tartozik a középmezőnybe, hiszen Szlovéniában és Csehországban 40, Romániában pedig 70 forinttal olcsóbb a benzin. Ausztriával és Szlovákiával azonban hasonló az árszint. A régiós élmezőnyben vagyunk, és a szakértők szerint a középmezőny eléréséhez csökkenteni kell az üzemanyag-kiskereskedelmet terhelő direkt és indirekt adókat.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése szerint a kormány által bevezetett jövedéki adó emelése fokozatosan érvényesült az üzemanyagok fogyasztói áraiban. Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a benzináremelkedés legalább felét az adóemelések teszik ki, és felül kell vizsgálni az adózási környezetet, ha a középmezőny elérése a cél.

A világpolitikai feszültségek és az ellátási nehézségek miatt a világpiaci olajár is emelkedett, a Brent nyersolajért hordónként több mint 90 dollárt kérnek, ami 10%-kal több, mint 2022 év végén. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője szerint az elmúlt másfél hétben jelentősen megemelkedett az olaj világpiaci ára, nem egy alkalommal a 90 dolláros árszintet is megközelítette. A világpiaci árak emelkedése mellett a főtitkár szerint még akkor is számítani kell további drágulásra a hazai kutakon, ha a forint árfolyama nem gyengül tovább a dollárhoz és az euróhoz képest.

Meglepő módon az Ásványolaj Szövetség szerint hamarosan drágább lehet a benzin, mint a gázolaj, ami utoljára tavaly nyáron fordult elő Magyarországon. Grád Ottó rávilágított, hogy egész Kelet-Közép-Európában jelentős drágulás tapasztalható, de a hazai üzemanyagárak a régiós élmezőnyben vannak. Úgy véli, bár az uniós előírásoknak való megfelelési kötelezettség tette szükségessé itthon az üzemanyagok jövedéki adójának megemelését, a kötelező minimumhoz képest a kormány „lényegesen magasabb szintet húzott meg”, ráadásul az üzemanyag forgalmazását terhelő „egyéb direkt és indirekt adók csökkentették a versenyképességet is”.