K. Endre állampolgárságának lemondásáról szóló kérdés

Jakab Péter független képviselő felvetette a kérdést, hogy a kormány lemondatja-e K. Endrét a magyar állampolgárságáról.

Jakab Péter, mint független képviselő, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult azzal a kérdéssel, hogy a kormány kezdeményezi-e K. Endre magyar állampolgárságának lemondását. A Nép pártjának vezetője a bicskei pedofilügy egyik áldozatának újbóli zaklatása után tette fel a kérdést, amelyet az egykori gyermekotthon igazgatóhelyettese, a kényszerítés miatt elítélt férfi követett el.

A képviselő szerint Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített K. Endre nem mutatott megbánást, és ugyanazt a bűncselekményt készült elkövetni, amiért korábban börtönbüntetésre ítélték. Jakab Péter úgy véli, hogy a kegyelmi botrány rávilágított arra is, hogy az ország sebezhető, amikor olyan személyeket (Novák Katalin, Varga Judit) javasolnak kulcspozíciókba, akik nem képesek a legalapvetőbb morális elvárásoknak megfelelő döntéseket meghozni.

A képviselő szerint a társadalom hivatalosan is elhatárolódna K. Endrétől, és több kérdést is felvetett, például hogy K. Endre élhetett-e szavazati jogával az elmúlt években, vagy hogy rendelkezik-e határon túli magyarként magyar állampolgársággal. Jakab Péter arra is rákérdezett, hogy Orbán Viktor tervezi-e felszólítani K. Endrét, hogy mondjon le magyar állampolgárságáról, mivel többszörösen szégyent hozott a nemzetre.

A kérdésre Tuzson Bence igazságügyi miniszter megbízásából Répássy Róbert államtitkár válaszolt, hivatkozva az Alaptörvény G) cikkének (3) bekezdésére és a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 8. §-ára. Ezek alapján K. Endrét nem lehet kényszeríteni az állampolgárság lemondására, de önkéntesen megteheti, bizonyos feltételek mellett. Az Alaptörvény kimondja, hogy senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.