A világ leggazdagabb női

A Forbes magazin legfrissebb listája szerint a világ leggazdagabb női között számos örökölt vállalkozás tulajdonosa található.

Világszerte 2781 dollármilliárdos él, akik összesen 14,2 billió dollárt birtokolnak. A milliárdos nők szűk csoportja is jelentős vagyonnal rendelkezik, és vállalkozásaik számos iparágban élen járnak.

A leggazdagabb nő Francoise Bettencourt Meyers, a L’Oreal alapítójának unokája, 99,5 milliárd dolláros vagyont birtokol, ezzel a milliárdosok listáján a 15. helyen áll. A 70 éves francia üzletasszony a családi holding elnöke, és két fia is a cég igazgatótanácsában tevékenykedik. Francoise édesanyja, Liliane Bettencourt halála után örökölte a vagyonát, és ismert jótékonysági tevékenységéről is, például jelentős összeget adományozott a Notre Dame székesegyház helyreállítására.

A második helyen Alice Walton áll, a Walmart alapítójának lánya, 72,3 milliárd dolláros vagyonnal. Ő inkább a képzőművészeteknek szenteli idejét, és egy saját művészeti múzeumot is létrehozott.

A harmadik helyezett Julia Koch, aki és gyermekei a Koch Industries 42 százalékát örökölték. Julia Koch vagyonát 64,3 milliárd dollárra becsülik.

A negyedik helyen Jacqueline Mars áll 38,5 milliárd dollárral, az ötödik MacKenzie Scott 36,5 milliárd dollárral, az Amazon alapítójának volt felesége, a hatodik pedig Savitri Jindal, indiai acélipari mágnás 33,5 milliárd dolláros vagyonnal.

A listán szerepel még Taylor Swift is, aki 1,1 milliárd dolláros vagyonával az első női popsztár, aki zenélésből gyarapította vagyonát egymilliárd dollár fölé.