Az összes megyei és a fővárosi kormányhivatalban is módosítani kell az idei ellenőrzési tervet, mert a Belügyminisztérium elrendelte a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli ellenőrzését – tudta meg a Narancs.hu.

Szoros összefüggésben az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent beszámolókkal, amelyek a hazai gyermekotthonokkal kapcsolatos elképesztő viszonyokról számoltak be, a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó szociális ügyekért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Csízi Péter február 29-én valamennyi állami, nem állami és egyházi fenntartásban működő, a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozó gyermekotthon soron kívüli hatósági ellenőrzését rendelte el – erősítette meg a lap információját a minisztérium.

A soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, 6 nem állami, 108 pedig egyházi fenntartásban működik.

A gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény működésére kiterjedő átfogó vizsgálat oly módon, hogy a hatósági ellenőrzések, gyorsított ütemben, legkésőbb április 30-ig lezáruljanak – tájékoztatott a BM.

A BM szerint a kormányhivatalok, amennyiben az ellenőrzés során bűncselekmény gyanúja merül fel, kötelesek feljelentést tenni.