Los Angelesben vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) 96. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat. Idén egyetlen magyar érdekeltség van: látványtervezői kategóriában Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmben végzett munkájáért.

Az egyetlen Oscar-díjas némafilm, a Wings kapta az első díjat 1928-ban. Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939). A legjobb film kategóriában az első nem amerikai győztes a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948), az első nem angol nyelvű nyertes a dél-koreai Élősködők (2019) volt. Idén az Érdekvédelmi terület című, német nyelvű háborús filmdráma a legjobb film és a legjobb nemzetközi filmek között is jelölt.

Elsőként Leo McCarey nyert egyszerre rendezőként és forgatókönyvíróként is (A magam útját járom, 1944). Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta; tavaly Dan Kwan és Daniel Scheinert triplázott a Minden, mindenhol, mindenkor című filmmel; az idén Christopher Nolan jelölt mindhárom kategóriában az Oppenheimerért. A dél-koreai Bong Dzsun Ho 2019-ban az Élősködőkért e három kategória mellé begyűjtötte a legjobb nemzetközi filmért járó szobrocskát is, megismételve Walt Disney 1953-as teljesítményét, aki akkor egyetlen este négy Oscart vehetett át.

„Összetettben” még mindig Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával, amit 59 jelölésből kapott.

Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplők közt is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, utóbbit elsőként díjazták nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya). A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003). Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas gyermek Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben. Az egyetlen házaspár, aki színészi Oscart kapott: Laurence Olivier (1948) és Vivien Leigh (1951).

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan, valamint Daniel Day-Lewis és Frances McDormand követi. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

Hét olyan film van – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) –, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett. A Vágy villamosa (1951), a Hálózat (1976) és tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor három színészi Oscar-díjat nyert, utóbbiban a legjobb színésznői kategóriában első ázsiaiként diadalmaskodott Michelle Yeoh. Idén az Oppenheimer három színésze (Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emily Blunt) is esélyes színészi díjra.

A rendezők közül csak John Fordnak van négy rendezői Oscarja. Saját maga által rendezett filmben Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni nyújtott Oscar-díjas színészi alakítást. A rendezők között 12 jelöléssel William Wyler a rekorder, aki háromszor nyert, őt követi az idén tizedszer nominált Martin Scorsese (Megfojtott virágok). Steven Spielberg az első, akit hat egymást követő évtizedben is rendezői Oscarra jelöltek (tavaly kilencedszer A Fabelman családért), idén a Maestro producereként (a legjobb film kategóriában) rekordot jelentő 13. alkalommal nominálták. Ugyancsak a Maestro producereként, illetve a forgatókönyvírók és a legjobb férfi főszereplők közt izgulhat Bradley Cooper. Emma Stone a női főszereplők közt és producerként is nyerhet (Szegény párák), ezzel a Nomádok földjével díjazott Frances McDormand nyomdokaiba léphet.

A színészek közül legidősebben Anthony Hopkins (83) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O'Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális „miniatűr” Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben. A rendezők közül legidősebben Clint Eastwood (74, Millió dolláros bébi), legfiatalabban Damien Chazelle (32, Kaliforniai álom) nyert. Eastwoodot most lekörözheti a 81 éves Martin Scorsese, akit a rendezők közül legidősebben jelöltek az aranyszobrocskára. James Ivoryt a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában (Szólíts a neveden!, 2017) 89 évesen díjazták, ezzel ő lett az Oscarért folyó verseny legidősebb nyertese. Őt most megelőzheti a 92 éves John Williams, akit az Indiana Jones és a sors tárcsája zenéjéért 54. alkalommal nomináltak, s a jelöltek között már korrekorder. Szintén az eredeti filmzene kategória – posztumusz – jelöltje a kanadai Robbie Robertson, a The Band egykori tagja (Megfojtott virágok). Diane Warren, aki idén 15. jelölését kapta, s az elmúlt évtizedben egy év kivételével mindig esélyes volt, a tavaly odaítélt életműdíja mellé most aranyszobrocskát is kaphat a legjobb eredeti dal szerzőjeként (The Fire Inside - Flamin' Hot: Egy pikáns sikertörténet).

Nobel- és Oscar díjat ketten kaptak: az ír drámaíró G. B. Shaw és az amerikai énekes-dalszerző Bob Dylan.