Szinte mindenki arra számított, hogy ha átlép Ukrajna (és Oroszország) határain az orosz-ukrán háború, az Moldovára vagy Fehéroroszországra fog először átterjedni; most nagyon úgy tűnik, hogy egy olyan ország vált orosz és ukrán fegyveresek konfliktuszónájává, amely több mint 2500 kilométerre van a háborús frontvonalaktól. Friss, bennfentes információk láttak napvilágot arról, hogy vált a polgárháborútól sínylődő Szudán az orosz-ukrán háború kiterjedt harcterévé.

2023 áprilisában polgárháború robbant ki Szudánban. Az ország legnagyobb milíciája, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) fellázadt a Szudánt irányító katonai junta és annak vezetője, Abd el-Fattáh el-Burhán ellen, a konfliktus azóta is tombol az országban – idézi fel az előtörténetet a Portfolio.

A szudáni kormány és számos nyugati hírszerzési szervezet is azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a Wagner csoporton keresztül az RSF lázadóit segítik. Moszkva szokás szerint mindent tagad, de azt régóta tudni lehet, hogy Wagner-zsoldosok vannak jelen az országban. Azt még Jevgenyij Prigozsin néhai zsoldosvezér is elismerte, hogy segítettek az előző elnök / diktátor, Omar el-Basír elmozdításában 2019-ben. Prigozsin szerint ezután persze elhagyta a Wagner az országot, nyugati hírszerzési szervezetek szerint viszont a segítségért cserébe aranybányákat kaptak az oroszok, melyet az elhunyt orosz oligarcha zsoldosai a mai napig őriznek, fenntartanak.

BECSLÉSEK SZERINT AZ OROSZOK KÖZEL 4 MILLIÁRD DOLLÁRNYI ARANYAT VISZNEK KI AZ ORSZÁGBÓL ÉVENTE.

Ukrajna úgy került a képbe, hogy Abd el-Fattáh el-Burhán, az ország jelenlegi diktátora egész egyszerűen segítséget kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől 2023 nyarán – derítette ki mindezt bennfentesektől a Wall Street Journal. Az ukrán vezető akár figyelmen kívül is hagyhatta volna a kérést, de volt egy komoly szívesség, melyet Zelenszkijnek viszonoznia kellett: el-Burhán elnök 2022 óta titokban folyamatosan küldte a fegyvereket az orosz agressziótól sínylődő Ukrajna védekező háborújához.

ÍGY TEHÁT ZELENSZKIJ ÚGY DÖNTÖTT: KÜLÖNLEGES MŰVELETI EGYSÉGET KÜLD A TÖBB MINT 2500 KILOMÉTERRE LÉVŐ AFRIKAI ORSZÁGBA.

Alig pár héttel azután, hogy el-Burhán és Zelenszkij felvették a kapcsolatot, megérkeztek az ukrán kommandósok Kartúmba egy charter járaton. Ukrajna majdnem 100 katonát küldött augusztus közepére Szudánba, ők a katonai hírszerzés, a HUR Timur különleges műveleti egységének tagjai voltak. Első feladatuk az volt, hogy kimenekítsék el-Burhán elnököt az ostromlott fővárosból. A cikk kitér arra, hogy az RSF főleg a Wagner csoportnak köszönhetően került közel ahhoz, hogy likvidálja el-Burhánt: a lázadók néhány méretes fegyverszállítmányt és katonákat is kaptak a Közép-Afrikai Köztársaságból.

EZUTÁN TÖBB TÁMADÓMŰVELETET IS VÉGREHAJTOTTAK AZ UKRÁN KOMMANDÓSOK, ELEINTE AZ RSF LÁZADÓIT VETTÉK CÉLBA.

Egy King (király) hívójelű ukrán katona arról beszélt a lapnak, hogy teljesen más volt a szudáni művelet, mint az orosz-ukrán háború. Az afrikai országban az ukrán katonák hatalmas erőfölényben voltak: a szudániak mindkét oldalon rosszul képzettek, demotiváltak és rosszul felszereltek voltak. A legnagyobb fenyegetés a baráti tűz veszélye volt, hiszen egyik oldal sem visel semmilyen azonosítót.

A katona arról beszélt, hogy többnyire éjjel dolgoztak, mivel rajtuk kívül szinte senkinek nem volt az országban éjjellátója. Arra is kitért, hogy az RSF teljesen felkészületlen volt az ukrán kommandósok dróntámadásaival szemben: a lázadók a szabad ég alatt felvert sátortáborokban, hálózsákokban aludtak, így eleinte egy-két drónról ledobott aknagránáttal is hatalmas veszteségeket tudtak okozni nekik.

Egy másik ukrán katona, aki rotációban érkezett novemberben Szudánba és Prada hívójelre hallgat azt mondta: ő már közvetlenül is felvette a harcot a Wagner csoport ellen. Omdurman térségében csaptak le az orosz zsoldosokra: kettőt megöltek és egyet elfogtak élve. Mellettük elmondása szerint lelőttek még majd egy tucat afrikai származású harcost is, aki Wagner felvarrót viselt. Erről egyébként videó is jelent meg.

A Wagner olyan Szudánban, mint egy franchise. Helyieket vesznek fel. Adnak nekik felvarrókat, adnak nekik fizetést és azt mondják nekik, hogy most már wagneresek. Nem az a célunk, hogy Wagner-harcosokat üldözzünk, hanem az, hogy Szudánban gyengítsük az orosz érdekeket

– mondta Prada.

Az ukrán katonák egyébként a lojalista katonák képzésében és drónok beszerzésében is segítették a szudáni kormányt. Állításuk szerint eddig kiment Szudánból két HUR bevetési osztag is, egyetlen veszteség nélkül.

A merész vállalkozásra több szempontból is megérte fegyvert, katonát és erőforrásokat áldoznia Ukrajnának, hiszen

  • azon túl, hogy orosz zsoldosokat likvidálnak,
  • csapást mérnek Oroszország külföldi forrásaira, például a szudáni aranybányák megbénításával,
  • illetve jó pontokat szereznek más országoknál is azzal, hogy a nem kívánatos orosz katona jelenlét, katonai agresszió ellen hajlandók harcolni külföldön.

A WSJ cikke ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy Amerika nem éppen lelkesedik a szudáni konfliktus további eszkalációjáért, Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy az az ország, amely beavatkozik a konfliktusba, „felelősséggel tartozik a szudáni emberek ellen elkövetett atrocitások hergeléséért.”

Amerika szerint az RSF és a junta katonái is követtek már el súlyos háborús bűncselekményeket.

A háború kockázatos dolog. Teljes körű háborúban vagyunk Oroszországgal. A világ minden részén vannak egységeik és néha mi itt próbálunk rájuk csapást mérni

– kommentálta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés, a HUR vezetője. 

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij