A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban olyan mélypontra esett a megszületett gyermek száma, amilyen még nem fordult elő Magyarország modern kori történelmében. Ám idén januárban még a tavalyihoz képest is 12 százalékkal csökkent a születésszám. Ebben, a nemzet jövőjét veszélyeztető demográfiai helyzetben, minden egyes újszülöttre égetően szükség van.

A Kaáli Intézet alapító-tulajdonosa szerint ezek a számok azt jelzik, hogy óriási baj van Magyarországon a meddőségi kezelésekkel.

Kaáli Nagy Géza az MTI OS által közétett írása szerint egyre nagyobb aggodalommal figyeli, hogy a meddőségi klinikák felvásárlása óta mi történik az egészségügynek ebben a speciális szegmensében.

Mint írja: a meddőségi kezelések szerves részét képezik a kormányzati családpolitikának, mert ezek optimális esetben akár 7- 8 százalékát is biztosíthatnák az éves születésszámnak a jelenlegi 2-3 százalék helyett. A kormány – nagyon helyesen – a meddőségi kezeléseket is rendkívül bőkezűen támogatja. Több tízmilliárdos befektetést eszközöltek, megvásárolták a magánintézeteket, eltörölték a finanszírozási korlátokat.

Az ingyenes és korlátlan mennyiségű kezelések lehetősége nagyon csábító volt a meddő párok számára, akik soha nem látott számban jelentkeztek az állami tulajdonba került meddőségi centrumokban. Ekkor még minden döntéshozó jogosan feltételezte azt, hogy több kezelésből több gyermek fog születni. Sajnos nem ez történt

– hangsúlyozza a professzor. A volt magán intézetek működtetésével ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) bízták meg, amely később a Humánreprodukciós Igazgatósággal (HRI) bővült.

Ezeknek az intézményeknek az igazgatói – tapasztalat hiányában – nem tudták számszerűsíteni, hogy a megváltozott finanszírozás hatására hány beteg fog ellátásra jelentkezni. Azzal sem voltak tisztában, hogy a volt magánintézetek – limitált kapacitásuk miatt – hányat tudnak közülük fogadni. Mindez káoszhoz vezetett

– emelte ki Kaáli Nagy Géza, aki szerint hosszú várólisták keletkeztek a túlzsúfolt intézetekben, a tehetősebbek magánrendelőkön keresztül próbálkoztak vagy egyenesen csehországi klinikákra mentek.

Kaáli szerint az OKFŐ óriási hibát követett el azzal, hogy közvetlenül az államosítás után nem épített több, új és nagykapacitású meddőségi centrumot.
Tapasztalatból tudom, hogy egy-egy ilyen centrum létrehozása mindössze néhány hónapot vesz igénybe egy meglévő ingatlanban. A megvásárolt intézetekben nem végeztek kapacitásbővítést az infrastruktúrát, személyi állományt illetően, vagy amit mi a legfontosabbnak tartottunk, az utánpótlás nevelésnek se híre se hamva. Emellett nem rendezték a finanszírozási és a kezelésekre vonatkozó szabályozásokat (életkorral progresszíven csökkenteni a finanszírozott ciklusok számát és helyette petesejt-/ embrióadományozást finanszírozni). A petesejtdonáció, social egg freezing kérdését sem változtatták meg úgy, hogy az a születésszám növekedéséhez vezessen

– írta a Kaáli Intézet egykori tulajdonosa.


Fotó: Wikipedia