Korrupció és vesztegetés miatt tartóztatták le az orosz miniszterhelyettest

„Különösen nagy értékű” vesztegetés gyanújával tartóztatták le Timur Ivanovot, az orosz védelmi miniszter helyettesét. A fényűző és pazar életmódjáról ismert Ivanovot a rettegett FSZB tagjai vették őrizetbe, és a bíróság két hónapos előzetes letartóztatását rendelte el.

Timur Ivanov, aki 2016 óta töltötte be hivatalát, a katonai építkezéseket felügyelte, és a háborúban rommá lőtt kelet-ukrajnai Mariupol újjáépítéséért is felelős volt. A Navalnij vezette Korrupcióellenes Alapítvány már korábban felhívta a figyelmet extravagáns életmódjára, amely magában foglalta ingatlanvásárlásokat, luxusutazásokat és márkás cikkek vásárlását. Az ellenzéki politikus csapata szerint Ivanov jelentős haszonra tett szert az építési és kivitelezési engedélyek felügyeletéből.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tagjai vették őrizetbe Ivanovot, és az intézkedésről előzetesen tájékoztatták közvetlen felettesét, Szergej Sojgu védelmi minisztert, valamint utólag Vlagyimir Putyin elnököt is.

A nyomozás háttere

Az Izvesztyija jelentése szerint Ivanov elleni nyomozás már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, és a TASZSZ hírügynökség egyik forrása szerint nem tegnap, sőt, nem is egy hónapja kezdődött. A Forbes adatai alapján Ivanovot a kibernetika és a nukleáris ipar szakértőjeként tartják számon, és az orosz biztonsági struktúra egyik legvagyonosabb tagjaként ismerik. Éves bevételét 136,7 millió rubelre, napi árfolyamon csaknem 550 millió forintra becsülik.

Családi élet és ingatlanok

Ivanov felesége, Szvetlana Ivanova, egykori televíziós műsorvezető és a társasági élet ünnepelt szereplője. A pár Dél-Franciaországban több ingatlannal és lenyűgöző autós flottával rendelkezik. Szvetlana Ivanovát korábban azért kritizálták, mert gyakran osztott meg magáról olyan fotókat a francia Riviéráról, amelyeken öltözéke „igencsak hiányos” volt. Meg nem erősített hírek szerint Szvetlana Ivanovát és Ivanov korábbi feleségét, Szvetlana Zaharovát is őrizetbe vették.

Timur Ivanov a moszkvai Állami Egyetem matematika szakán végzett, majd az atomerőművek építésének szervezeti modelljeiről írta doktori disszertációját. Az orosz állami atomenergia-szektorban kezdte pályafutását, és volt az energiaügyi miniszter tanácsadója is, mielőtt Szergej Sojgu helyettese lett a védelmi minisztériumban.