Az olasz Ariston Thermo Group és a német Bosch orosz leányvállalatait államosította Oroszország

Az olasz külügyminisztérium szombaton bekérette az orosz nagykövetet, miután kiderült, hogy a Gazprom orosz energiavállalat ideiglenesen átvette az irányítást az olasz Ariston Thermo Group fűtéstechnológiai vállalat és a német Bosch háztartási gépeket gyártó vállalat oroszországi leányvállalatai felett.

Az olasz kormány követelése szerint Moszkvának tisztázni kell az államosítás körülményeit, amely nem csak az Aristonra, hanem a Bosch autóipari beszállító leányvállalatára is kiterjed. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelet aláírásával hozta létre a helyzetet, amelynek értelmében a Gazprom száz százalékos ellenőrzést kap az Ariston Thermo Rus és a BSH Household Appliances leányvállalatok felett.

Az Ariston csoport húsz éves oroszországi jelenlét után meglepetéssel és megdöbbenéssel fogadta a hírt, hiszen eddig jó kapcsolatokat ápoltak a helyi intézményekkel. Az Európai Unió diplomáciai szolgálata is reagált az eseményekre, kijelentve, hogy az orosz intézkedések ismételten figyelmen kívül hagyják a nemzetközi normákat és jogszabályokat.

A Gazprom neve nemrégiben a sportvilágban is felmerült, ugyanis április közepén szóba került, hogy átfogó szponzori szerződést köthetnek a Fradi futballcsapatával. Ennek jelentőségét egy podcastban is körbejárták.

Németország és Olaszország felháborodott a lépésen, amely szerintük önkényes, míg az EU erőszakosnak nevezte a kisajátítást és felszólította az orosz vezetőt, hogy vonja vissza az európai nagyvállalatok elleni intézkedést. A német külügyminisztérium elítélte az elrendelt kötelező adminisztrációt, és fenntartotta a jogot, hogy Olaszországgal szorosan együttműködve tovább reagáljon.

Putyin intézkedése egy 2023 tavaszi rendeleten alapul, amely lehetővé teszi a külföldi cégek oroszországi vagyonának ideiglenes kezelését és államosítását. Nem a Bosch és az Ariston az első külföldi szereplők, amelyek oroszországi üzletágát ez alapján kisajátították az ukrajnai háború kezdete óta.

2022-ben a német Bosch leállította a mosógépek és hűtőszekrények gyártását és szállítását Oroszországban, majd befektetőt keresett az ottani üzletágra, amely iránt több helyi kiskereskedő is érdeklődött. Az Ariston 1995 óta működik az orosz piacon, 2005 óta üzeme Leningrádban működik, és tárolós vízmelegítőket gyárt, míg az olasz anyacég tulajdonában lévő Ariston Thermo Rus LLC Ariston, Rendamax, Elco és Ecoflame termékeket értékesített Oroszországban.

Az orosz hatalomátvétel hírére az olasz kormány is feszülten reagált, követelve a helyzet tisztázását. Rómában berendelték az orosz nagykövetet, míg az Ariston is meglepődésének adott hangot, jelezve, hogy várják a magyarázatot a váratlan intézkedésre. A Bosch szóvivője, Eva Bauerschmidt óvatosan reagált, mint mondta, tárgyalásokat folytatnak a Gazprom képviselőjével.

Brüsszel élesen bírálta a Putyin által elrendelt „erőszakos államosítást”, és úgy fogalmaztak, hogy Oroszország megerősíti, hogy a gazdasági szférában is kiszámíthatatlan szereplő, és olyan üzleti légkört teremtett, amely önkényes és ellenséges a külföldi, illetve az uniós befektetőkkel szemben. Az EU felszólítja Oroszországot, hogy fordítsa vissza ezeket az intézkedéseket, és keressen elfogadható megoldásokat a megcélzott európai vállalatokkal.