A CT és MR vizsgálatok államosításának halasztása

A kormány egy év haladékot adna magának a CT és MR vizsgálatok államosítására, mivel belátta, hogy nem állnak rendelkezésre a szükséges állami kapacitások. A tervezett átállás így csak 2025 végén valósulhat meg.

A kormány honlapján közzétett rendelettervezet szerint a CT és MRI vizsgálatok államosítását, amelyet eredetileg 2023 novemberére terveztek, egy évvel elhalasztanák. A kormányzat elismeri, hogy nem tudja biztosítani a szükséges feltételeket, mint például az eddigi magánszolgáltatók kártalanítását, a szakdolgozók elegendő számát, valamint az új gépek beszerzését. A tervezet szerint 2025 november 1-től léphetne életbe teljes körűen az államosítás.

Tizenöt hónapja volt a kormányzatnak felkészülni a képalkotó diagnosztikai eljárások államosítására, de a jelek szerint ez nem fog sikerülni. A tavaly júliusban elfogadott törvény idén novemberi határidővel rendelte el az átállást, azonban a kormány már most látja, hogy ez nem, vagy nem maradéktalanul tud majd határidőre teljesülni.

A Magyar Orvosi Kamara és a szakma szereplői korábban figyelmeztettek, hogy az államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és több beteget kényszeríthet a magánellátásba.

A kormányrendelet-tervezet egy alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel kívánja átírni a magasabb rendű jogszabály, egy törvény rendelkezéseit, ezzel teremtve meg az átmeneti kivételezés lehetőségét. Az államosítás elhalasztását a kormányzat nem szereti így nevezni, Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint a magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek vizsgálatokat, tehát nem lesz teljes állami tulajdonba vonás.

A magánszolgáltatók a CT és MR vizsgálatok egyharmadát végezték el, és a kormány vállalta, hogy a magánszolgáltatókkal kötött hosszú távú szerződéseket felbontja, amiért kártérítést kell fizetnie. A kormány azt is ígérte, hogy átveszi a magánszolgáltatóktól a CT és MR gépeket, ha azok nem akarják megtartani, és új gépek beszerzését is tervezik.

A közfinanszírozott CT és MR vizsgálatok maradék egyharmadát is átvenné az állam, de a közbeszerzés első körben csupán 13 új CT- és 3 MR gépet jelenthet, miközben a tervezett államosítás 15 CT és 8 MR kiesését okozhatja a kórházi ellátásból. A közbeszerzés sok versenyzőt vonzott, köztük egy új magyar disztribútort is.

A türelmi idő alatt tehát az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is végezhetnek CT- és MR-vizsgálatokat. Gulyás Gergely becslése szerint az átszervezés nagyjából 5-10 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.

Az orvosi kamara szerint a vizsgálatok államosítása hosszabb várólistákat eredményez, valamint rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit is.