Az újrahasznosítás jövője és kihívásai

Az Európai Unióban az újrahasznosítási arányok jelentős növekedést mutatnak, de a tagállamok között nagy eltérések vannak, és Magyarország is fejlődési potenciállal rendelkezik ezen a területen. Simon Anita, az ALTEO vezérigazgató-helyettese szerint a neheze még hátravan, különös tekintettel az elektronikai hulladékok feldolgozására. Vélemény.

Az Eurostat adatai alapján az EU települési hulladékának újrahasznosítási aránya 2021-ben közel állt az 50 százalékhoz, ami globálisan is kiemelkedő eredmény, és az eltelt időben valószínűleg tovább nőtt. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség elemzése szerint 2004 és 2021 között jelentős növekedés figyelhető meg, különösen azokban az országokban, ahol korábban alacsony volt az újrahasznosítási arány.

Magyarország is javított az újrahasznosítási arányon, de a 2021-es 34,9%-os értékkel még csak a középmezőny alsó sávjában helyezkedik el, és 2022-ben enyhe visszaesés is tapasztalható. Fontos, hogy a hulladékkezelési folyamatokon keresztül csökkentsük a lerakókban és égetőművekben végződő hulladék mennyiségét, különös tekintettel az elektronikai hulladékokra, amelyek jelentős nyersanyagforrást képviselnek.

Magyarországon évente körülbelül 120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, amelyet jelenleg két fő frakcióra szétválogatva hasznosítanak, de akár 15-20 frakcióra is bonthatók lennének a jobb eredményesség érdekében. Az ALTEO leányvállalata, az FE-GROUP külön üzemcsarnokban dolgozza fel a különböző technológiájú képmegjelenítő berendezéseket, és a CRT-készülékeket a képcsövek, üvegek és fémanyagok szétválasztásával bontja le.

Az elektronikai hulladék feldolgozása során a különböző méretű és technológiájú kábeleket, valamint a háztartási kisgépeket is külön kezelik, és a feldolgozás során kinyert értékes anyagokat tisztítva, szennyeződésmentesen továbbítják a hasznosítók felé. Az iparvállalatoknál keletkező technológiai berendezések, fémépítmények és gépek újrahasznosítása is fontos szerepet játszik a környezetvédelemben.

A koncessziós rendszer bevezetése új fejezetet nyitott a hulladékgazdálkodásban, amelynek célja egy átgondoltabb, szervezettebb rendszer kialakítása. A technológiai változások és az új anyagáramok bevonása a hulladékszakmát egyre tudatosabbá teszi, és hozzájárul az újrahasznosítás hatékonyságának növeléséhez.