Józsefvárosi ingatlanok államosítása és az új tanárképzés

Tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára, amelyek az új tanárképzésnek adnának otthont.

Az önkormányzat vezetése egy salátatörvényből értesült az államosításról, amelyet Csák János és Semjén Zsolt által április 2-án nyújtottak be. A törvénytervezet szerint a kormány tíz épületet – ebből nyolc lakóépületet, amelyekben legalább kétszáz család él – kíván átvenni. Pikó András, a kerület polgármestere szerint a döntés embertelen, kegyetlen és szegényellenes, amely szociális katasztrófát okozhat. A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzatnak október 31-ig kell elhelyeznie az érintett családokat, de jelenleg nincs elegendő lakásuk erre a célra. Pikó András a kormány döntését politikai bosszúnak minősítette, és azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a lakók védelmében. A józsefvárosi képviselőtestület korábban elfogadott egy fejlesztési projektet, amely a Diószegi Sámuel utcai önkormányzati tulajdonú épületek felújítását és modernizálását célozta meg, de ezek az épületek is az államosításra kijelöltek között vannak. Pikó András bejelentette, hogy minden eszközzel fel fognak lépni a lakóik védelmében, legyen akár politikai vagy jogi, és minden bíróságra el fognak menni, minden követ meg fognak mozgatni, hogy megállítsák ezt a pusztítást.

Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul, és az új tudományos műhely már 2024. szeptember 1-jén megkezdi munkáját. A Belügyminisztérium irányításával folyamatban van a tanártovábbképzés új rendszerének kialakítása. A törvényjavaslat szerint az állam tulajdonába kerülő ingatlanok köznevelési és felsőoktatási célokat szolgálnak majd. A Kormány a Ludovika Campus további infrastrukturális fejlesztését is támogatja, amely új kutatóhelyek alapítását, új oktatási és képzési helyszínek létrehozását, valamint a meglévő kollégiumi kapacitások bővítését foglalja magában.

Veszelszki Ágnes egyetemi docens a HírTv Napi Aktuális című műsorában elmondta, hogy az NKE tanárképzését választók gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amely lehetőséget ad tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére is. A docens szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképzése különbözik majd a többi egyetemtől, és a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet a fiataloknak. A törvényjavaslat szerint az NKE tanárképzése eltérő képzési és kimeneti követelményeket határozhat meg, amelyek nem kell, hogy megfeleljenek az általánosságban elfogadott követelményeknek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóosztályát megkerestük, hogy pontosítsák, mit jelent az eltérő képzési és kimeneti követelmények, és kik fognak tanítani a tanárképzésen. Amennyiben válaszolnak, beszámolunk róla.

: Forrás: Article-1 : Forrás: Article-2 : Forrás: Article-3 : Forrás: Article-4 : Forrás: Article-5