A családi benzinkutak válaszlépése a kormányzati árrés csökkentésre

Elengedhetetlen a magyar adórendszer reformja, és vásárlói mozgalmat indítanak a vidéki családi benzinkutak megmentéséért – döntött a Független Benzinkutak Szövetsége.

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy szükséges a magyarországi adórendszer reformja, és bejelentették, hogy vásárlói mozgalmat indítanak a vidéki családi benzinkutak megmentése érdekében. Egri Gábor, a szövetség elnöke szerint a magyar családi vállalkozások veszélyben vannak, mivel az üzemanyagok literárának közel fele adó, ami jelentős terhet ró a gazdaságra és a lakosságra egyaránt.

A szövetség rámutatott, hogy a nagyvállalatok a stagnáló gazdasági környezetben is jelentős profitot realizálnak, míg a kisebb piaci szereplők adóterhelése jelentősen megnőtt. Az üzemanyag kiskereskedelmi üzletágban a kisebb szereplők adóterhelése 0,15%-ról 3%-ra emelkedett, míg a nagyobb szereplőké 4,5%-ról 3%-ra csökkent.

A FBSZ tagjai úgy vélik, hogy a magyar családi KKV szektor a stagnáló gazdaság motorja, és ennek megfelelően a magyar adórendszer reformja elengedhetetlen. A mozgalom célja, hogy a családi benzinkutak fennmaradását biztosítsák, és versenyt teremtsenek a MOL monopol helyzetével szemben.

Az FBSZ tagvállalatai elkötelezettek amellett, hogy versenyképes árakkal szolgálják ki vásárlóikat, de hangsúlyozzák, hogy forgalmuk növelésére van szükségük a kormányzati nyomásra csökkentett árrés miatti veszteségek kompenzálásához, költségeik fedezéséhez és a túléléshez.