Médiatörténelmi pillanat Magyarországon: egy mesterséges intelligencia adott interjút

Magyarországon először készült interjú egy mesterséges intelligenciával, a ChatGPT szoftverrel, ami egy igazi médiatörténeti eseménynek számít.

A Mutasd magad! című műsorban egy tablet képernyőjén megjelenő mesterséges intelligencia, Alex néven válaszolt a műsorvezető, Ágai Kis András kérdéseire. Az interjú során a ChatGPT, amelyet inkább interaktív beszélgetésként határozott meg, magyar nyelven kommunikált.

A beszélgetés bevezető részében kiderült, hogy a "ec-pec-kimehetsz" kezdetű mondóka nem tartozik a szoftver erősségei közé, mivel helytelenül folytatta a szöveget. A komolyabb témák között szóba került az emberiségnek az AI tudatra ébredésétől való esetleges félelme, amire a mesterséges intelligencia úgy reagált, hogy az embernek kell az irányítás központjában maradnia, és az ilyen technológiák fejlesztését az emberi értékekkel összhangban kell tartani.

A rák gyógyításának jövőjéről szólva a mesterséges intelligencia szerint rövid távon nem várható csodagyógyszer, de a kutatások elősegíthetik a betegség hatékonyabb kezelését. Magyarország gazdaságát illetően "Alex" az átlagosnál alacsonyabb életszínvonalú európai országok közé sorolta.

A mesterséges intelligencia a legtöbb kérdésre érthetően válaszolt, bár előfordult, hogy figyelmeztetni kellett a magyar nyelv használatára.