Svájc egyetlen nagybankjának jövője kérdéses

Svájcban nagy a bizonytalanság az UBS bank jövőjét illetően, miután a Credit Suisse-t megmentették, a piac és a hatóságok keresik a megoldást a bank összeomlásának elkerülésére.

Amióta az UBS megmentette a bajba jutott Credit Suisse-t, a svájci hatóságok és a piaci szereplők azon törik a fejüket, hogyan óvják meg az országot attól a veszélytől, hogy az egyetlen megmaradt nagybankjuk, az UBS is hasonló sorsra jusson. A svájci kormány hamarosan közzéteszi azokat az ajánlásokat, amelyek a "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" kategóriába sorolt bankok szigorúbb ellenőrzését célozzák meg.

A jelentés, amely több száz oldalas lesz, különös figyelmet fordít majd a tőkekövetelményekre. Az UBS-nek várhatóan jelentős összegeket kell majd előteremtenie, hogy megvédje magát egy Credit Suisse-szerű összeomlástól.

Stefan Legge, a St. Galleni Egyetem közgazdásza szerint Svájc nem engedheti meg az UBS csődjét, mivel ez katasztrofális következményekkel járna a svájci gazdaságra nézve. Az UBS mérlege körülbelül 1700 milliárd dollár, ami kétszerese az ország éves GDP-jének, ezért a banknak kiemelkedő jelentősége van. Ha az UBS összeomlana, nincsenek helyi versenytársak, akik segítséget nyújthatnának, és egy államosítás költségei is megterhelnék az államháztartást.

A svájci parlament alsóháza 2023 májusában támogatta azt a javaslatot, amely szerint a rendszerszinten jelentős bankoknak az eszközeik 15%-ának megfelelő tőkeáttételi mutatóval kell rendelkezniük. Ez jóval magasabb, mint a nemzetközi szinten előírt értékek. A UBS-nek 2023 végén mindössze 4,7%-os volt ez a mutatója a 79 milliárd dolláros alapvető tőkéje (CET1) alapján, így több mint 100 milliárd dollárnyi tőkét kellene előteremtenie a követelményeknek való megfeleléshez. Andreas Ita, az Orbit36 tanácsadó cég munkatársa szerint ez a nyereség visszatartásával vagy a tőkepiaci úton történő bevonással nem valósítható meg ésszerű időn belül, így a mérleg és a hitelkínálat szűkítésével kellene reagálniuk.

A piaci elemzők többsége azonban nem számít arra, hogy a svájci hatóságok végül ilyen szigorú feltételeket szabnának ki.