Melinda Gates távozik a Gates Alapítvány éléről

Bill Gates volt felesége, Melinda Gates bejelentette, hogy lemond a Gates Alapítvány társelnöki posztjáról, amelyet június hetedikéig tölt be. A változás ellenére Melinda Gates nem hagy fel a jótékonysági munkával, és továbbra is aktívan részt kíván venni a társadalmi ügyek előmozdításában.

A Gates házaspár 2000-ben alapította meg az alapítványt, és 2021-ben, 27 év házasság után történt válásukkor azt ígérték, hogy mindketten a szervezet társelnökei maradnak. A BBC szerint nem volt várható változás az alapítvány élén.

A Gates Alapítvány jelentős összegeket fordít évente a fertőző betegségek elleni küzdelemre, a szegénység csökkentésére és az éghajlatváltozás elleni harcra. A szervezet honlapja alapján a házaspár 1994 és 2018 között saját vagyonukból több mint 36 milliárd dollárt adományozott az alapítványnak.

Melinda Gates a közleményében kifejtette, hogy büszke az alapítványra, amit együtt hoztak létre Bill-lel. A megállapodásuk értelmében 12,5 milliárd dollárt kap, hogy továbbra is támogathassa a jótékonysági kezdeményezéseket. Ezenfelül 2015-ben létrehozta a Pivotal Ventures befektetési társaságot, amelynek célja a nők és a kisebbségi csoportok esélyegyenlőségének elősegítése.

Bill Gates sajnálattal nyilatkozott Melinda távozásáról, de úgy véli, hogy volt felesége így is nagy eredményeket fog elérni a jövőben.