Oroszország államosítása és a hűség vásárlása

A brit védelmi minisztérium hírszerzési osztálya szerint Oroszország államosítási folyamatot folytat, amelynek célja a hűség megvásárlása és a szigorú kontroll fenntartása.

A brit hírszerzés napi jelentése alapján Oroszország a háború kezdete óta jelentős államosításokat hajtott végre. Az érintett cégek között számos külföldi vállalat is megtalálható, amelyek külföldön élő oroszok tulajdonában álltak. Az államosítások célja a nyugati befolyás csökkentése volt az orosz gazdaságban, és az érintett cégek összértéke eléri a 11,5 milliárd dollárt.

Az orosz állam ezeket a vagyonelemeket a háborút támogató üzletemberek között kezdte szétosztani. A jelentés szerint ez a folyamat valószínűleg 2024 februárjában indult, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök egy új, nacionalista elit létrehozásáról beszélt. Az orosz védelmi költségvetés növekedése és a háborús kiadások miatt növekvő gazdasági nyomás hatására az orosz állam célja, hogy szorosabbra fűzze az irányítást a stratégiai fontosságú szektorokban, mint például a védelmi ipar.