A Fidesz univerzumában mintha csak egy választás lenne június 9-én

A Fidesz szerint a június 9-i választás tétje, hogy (világ)háború lesz vagy béke. A Fidesz univerzumában az egy napon tartott önkormányzati és EP-választás egy végső, mindent eldöntő választásban egyesült. „A június 9-i európai uniós és önkormányzati választás jóval többről szól, mint hogy kik képviseljenek bennünket az Európai Parlamentben, illetve az önkormányzatokban, ez a választás háború és béke kérdéséről is dönt” – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A Fidesz kampánykommunikációja alapján úgy tűnik, hogy a párt számára az önkormányzati választás másodlagos, és az EP-választásra koncentrálnak igazán. Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti kampánya is ezt tükrözi, hiszen Orbán Viktor nem említette Budapestet a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédében, és a Fidesz kampánynyitóján sem kapott szót. Orbán csak egy alkalommal mutatkozott Szentkirályi társaságában, ami arra utalhat, hogy a miniszterelnök nem kívánja a nevét egy esetleges vereséghez kötni.

A Fidesz kampánystratégiája Budapestet illetően is változást mutat. A Fővárosi Közgyűlésbe küldendő jelöltek listáján számos új arc és fidelitasos jelent meg, ami arra utalhat, hogy a párt elengedhette a fővárosi önkormányzati választást. A választási rendszer változtatása, amely visszahozta a tisztán listás választási rendszert, szintén azt sugallja, hogy a Fidesz nem bízik abban, hogy visszaszerezheti a 2019-ben elveszített pozíciókat.

Az EP-választás fontosságát hangsúlyozza a Fidesz, amely szerint az Európai Unióban háborús pszichózis uralkodik, és Magyarországot bele akarják rángatni az ukrajnai háborúba. A Fidesz politikusai szerint ezt a veszélyt a június 9-i választáson kell elhárítani. Szentkirályi Alexandra kampánya is ezt a narratívát követi, azzal támadva ellenfelét, hogy képtelen lenne elvezetni a fővárost.

A Fidesz EP-választási győzelmét biztosra veszi, és a párt listavezetője, Deutsch Tamás szerint akár 15 mandátumot is szerezhetnek. Ezzel szemben az önkormányzati választásokon az ellenzéknek is lehetnek fontos sikerei, és a Fidesz nem kommunikál hasonlóan magabiztos győzelmi várakozásokat. A Fidesz kommunikációjának megfáradása is látszik, hiszen a kegyelmi botrány óta nem tudják visszaszerezni a közbeszéd irányítását.

Bár a Fidesz az EP-választáson győzelmet vár, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen vége lenne az ukrajnai háborúnak. A béke követelése és a Brüsszel elleni retorika inkább Orbán nemzetközi ambícióiról szól, mint a következő öt év magyarországi irányáról.