Józsefvárosi bérlakások államosítása – Az NKE és a fővárosi vezetés reakciói

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közleményében reagált a józsefvárosi bérlakások államosításának hírére, amely szerint a kormány tíz ingatlant kíván államosítani az egyetem új tanárképző intézménye számára.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az önkormányzatot nem értesítették előzetesen a tervezett államosításról. Kritikája szerint a döntés szegényellenes, vállalhatatlan és kegyetlen, mivel az önkormányzatnak nincs elegendő szabad bérlakása, hogy a költözésre előírt 180 napos határidőn belül új otthont biztosítson az érintett lakosoknak. Pikó szerint kétszáz család kerülhet az utcára, az egyetemet ez nem nagyon érdekli, és az önkormányzat kötelessége lesz, hogy október 31-ig elhelyezzék őket.

Az NKE közleményében a bontásra ítélt ingatlanokat „elhanyagolt, bántó tájsebként” jellemezte, amelyek Budapest szívében helyezkednek el, az ott élő emberek sorsára azonban nem tértek ki. Az egyetem szerint a józsefvárosi lakosok eddig is profitáltak a területen lezajlott fejlesztésekből, például a Ludovika Campus fejlesztése során létrejött uszodát kiemelt kedvezménnyel használhatják a kerületi lakosok, az egyetemi kültéri sportpályákat pedig valamennyi látogató ingyenesen használhatja. Az egyetem kiemelte, hogy az állam működése szempontjából legfontosabb közszolgálati szakemberek képzésén túlmenően számos más módon is szolgálja a magyar nemzetet, s annak közösségeit, többek között a Ludovika Campus és környezetének megújításával, Józsefváros sok szempontból terhelt városrészének rehabilitációjával.

A közlemény szerint a tervezett Nemeskürty István Tanárképző Kar az említett ingatlanok helyén épülne meg, amely tantermeket, irodákat és kollégiumi férőhelyeket foglalna magában. Az NKE docense, Veszelszki Ágnes szerint az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében egyaránt van lehetőség tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére. A törvényjavaslat szerint a tanárképzésüknek nem kell megfelelni az általános képzési és kimeneteli követelményeknek, de az egyetem válasza szerint a képzési rendszert akkreditálni fogják, és az oktatói között helyet kapnak az akadémiai élet legelismertebb szereplői, valamint a köznevelésben aktuálisan is tanító, tudományos fokozattal rendelkező tanárok.

A józsefvárosi képviselő-testület korábban elfogadott egy fejlesztési projektet DIÓ2030 néven, amely a Diószegi Sámuel utca 18-28. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületek felújítását és a környék rehabilitációját célozza, beleértve egy modern társasház létrehozását, az ingatlanok bontását és felújítását, valamint új játszótér és sétány kialakítását is.

Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben a miniszterelnököt arra szólította fel, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítást. A levélben Karácsony arra emlékezteti Orbánt, hogy a törvényjavaslat értelmében a 200 család sorsa arra a Pikó András által vezetett önkormányzatra maradna, amely éppen felújítani készült ezeket a házakat. A főváros vezetése, Pikó Andrással és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással közösen minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, hogy megakadályozza az államosítást. Karácsony üzenetében hangsúlyozta: "Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható".

Jámbor András, Józsefváros országgyűlési képviselője vitára hívta Kocsis Mátét, Józsefváros korábbi polgármesterét, hogy adjon választ a kétszáz józsefvárosi otthon kisajátítására. Jámbor szerint Kocsis Máté tartozik azzal a kerület lakóinak, hogy ezen a vitán megjelenik és elmondja a véleményét. „Ha egykori polgármesterként jó ötletnek tartja a kisajátításokat a Diószegi utcában, mondja ezt ma az emberek szemébe! Ha nem ért egyet a kisajátítással, akkor szólítsa fel a Fideszt, hogy vonják vissza a kisajátításokat” – írta Jámbor András Facebook-oldalán.