Kazah volt minisztert ítéltek el feleséggyilkosságért

Huszonnégy év börtönbüntetést szabott ki egy asztanai bíróság Kuandik Bisimbajev volt kazah nemzetgazdasági miniszterre, aki felesége meggyilkolásával vádolt. Az ítélet még nem jogerős.

Kuandik Bisimbajevet, aki 2016 májusa és decembere között töltötte be a kazah nemzetgazdasági miniszteri posztot, felesége, Szaltanat Nukenova meggyilkolásáért ítélte el a bíróság. Az elkövetőt Ajzsan Kulbajeva bíró találta bűnösnek különleges kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kínzásban. Bisimbajevet, akit korábban kenőpénz elfogadása és sikkasztás miatt már elítéltek, veszélyes visszaeső bűnözőnek minősítették, és a büntetését fegyházban kell letöltenie.

A bíróság emellett Bisimbajev egyik rokonát, Bahitzsan Bajzsanovot is bűnösnek találta rendkívül súlyos bűncselekmény eltitkolásában, és négyévi szabadságvesztésre ítélte.

A vád szerint Bisimbajev 2023 elején egy asztanai étteremben ölte meg Nukenovát, a per két hónapon át tartott. A nyomozás során kiderült, hogy az asszony a férje által egy vita során mért súlyos ütések következtében vesztette életét.

Bisimbajev 2018 márciusában már tízévi börtönre ítélték, és megfosztották a közhivatalok betöltésének lehetőségétől. 2019 októberében azonban egy simkenti bíróság idő előtti szabadlábra helyezéséről döntött.

Szaltanat Nukenova halála hatalmas megdöbbenést váltott ki Kazahsztánban, ahol a lakosság többsége férfiközpontú társadalomban él. Az eset Kaszim-Dzsomart Tokajev elnököt is cselekvésre sarkallta, aki a családon belüli erőszak bűncselekménnyé minősítése érdekében a törvények szigorítását kezdeményezte.

A kazah hatóságok szerint az országban évente több mint nyolcvan nőgyilkosság történik, az ENSZ adatai szerint azonban ez a szám a négyszázat is elérheti.