„Még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre.” - az LMP ezzel az egyetlen mondattal reagált Orbán szombati évértékelőjére.

A Momentum elnöke szerint „a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök.” Ilyen megválaszotlan kérdés Donáth Anna szerint többek közt az, hogy

„K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?”

A Párbeszéd-Zöldek szerint őszinte szembenézés helyett Orbán „Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre.”

„A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban.” - olvasható a párt közleményében. 

„Bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat, tíz körmével kapaszkodik a miniszterelnöki bársonyszékbe.” - állapította meg a Jobbik-Konzervatívok elnöke az évértékelőt követően. Gyöngyösi Márton szerint

„Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől, két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is. Igen, a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint az Orbán-kormány összes vezetőjében együttvéve.”

A DK is a kegyelmi ügy magyarázatát hiányolta, a Gyurcsány Ferenc vezette párt szerint 

„a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!”

Fotó: YouTube