Közel 50 ezren jelezték a pénteki tüntetés Facebook eseményén, hogy részt vesznek a demonstráción, amelyet kilenc online tartalomgyártó kezdeményezett. Bányai Judit, Fancsikai Eszter, Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Azahirah, Osváth Zsolt, Szabó Márton és Nagy Ádám (Jólvanezígy), valamint Gulyás Márton az "Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért" címmel hirdetett megmozdulást a Hősök terére.

Mint ismert, a tüntetés apropóját az adta, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese kegyelmet kapott az azóta lemondott Novák Katalin köztársasági elnöktől. A szervezők úgy érzik, oldalaktól függetlenül fontos, hogy az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében közösen álljanak ki. A résztvevőktől azt kérték, ne vigyenek magukkal pártzászlókat – emlékeztetett a Magyar Narancs.

Már az esemény kezdetekor Gulyás Márton, mint konferanszié azt mondta, hogy a Kós Károly sétánytól az Andrássy útig mindenhol tüntetők vannak. De a helyszínen lévő kollégáinktól is azt az információt kaptuk, hogy még 19 óra előtt nem sokkal is komoly tömegek tartottak a demonstrációra. Közben a téren akadozott a nethasználat, annyian voltak. Alig lehetett használni a metrót a Deák téren, a földalatti zsúfolásig telt, de még az Oktogonon a 4-6-os villamosról is nehézkesen lehetett leszállni.

Gulyás Márton azt mondta, a társadalmi kiállást nem a YouTube-on, hanem most épp a Hősök terén lehet gyakorolni. Hozzátette, a tüntetést azért szervezték, hogy megálljt parancsoljanak, ugyanis a gyermekvédelmi rendszer megbukott. Gulyás arról is beszélt, hogy aki eljött a Hősök terére, az biztos látott útközben hajléktalant és "gondoljunk bele, hogy ezek az emberek 30-40 évvel ezelőtt állami gondozottak lehettek".

Nem a gyermekvédelmi dolgozók ellen vagyunk ma itt, nekik köszönjük a munkájukat.

A tüntetés következő felszólalója Osváth Zsolt influenszer volt, aki maga is állami gondozott volt. Mint mondta, nem a kormányt jött megdönteni, és szerinte csodálatos, hogy az ország összefogott az áldozatokért, mert "hallatni kell a hangunkat". Beszédében mindenkit arra buzdított, hogy lépjen ki a komfortzónájából, és ne maradjon csendben.

Minden egyes szörnyetegnek bűnhődnie kell!

– hangsúlyozta, a kormányt pedig arra kérte, hogy ne mossa össze a melegeket a pedofilokkal, és felmérések helyett inkább vizsgálja ki a kegyelmi döntéseket.

Osváth felolvasta a tömegnek a külföldön élő divattervező, Náray Tamás üzenetét is:

Elszántnak kell maradni akkor is, ha tudod, hogy az első lépés nem visz el a célig. De kimozdít abból az állapotból, amelyben vagy, mert az ember kevesebbszer bánja meg, ha bátor, mint ha gyáván viselkedne!

Magyarországot magára hagyták, de senki nincs egyedül – erről szólt az elmúlt két hét Szabó Márton Csoki, a Jólvanezígy YouTube-csatorna készítője szerint. De nincs is ebben nagy újdonság szerinte, 35 éve ebben élünk. "Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik" – idézte Havasi Bertalan néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát.

Remélem, mindenkihez eljut az üzenet, hogy nincs egyedül, hisz' ma több ezer ember emeli fel egyszerre a hangját, és ők mind ezt üzenik a bajbajutottaknak. 

– mondta, mire a tömeg azt kezdte skandálni, hogy "nem vagy egyedül".

Arról beszélt, hogy az online kiépített kapcsolatok a való világban is megjelennek, erre bizonyíték a mai este. "Azt mondtátok, itt lesztek és lám, itt is vagytok". Megköszönte, hogy a kérésnek megfelelően nem jelentek meg pártzászlók a rendezvényen, és hogy sikerült embernek maradni.

Nem gondoltuk, hogy valaki a hatalmát arra használja, hogy egy szörnyeteg elítélt bajtársát engedje vissza a gyerekek közé

– mondta az influenszer, amire a tömeg a "nem hagyjuk!" skandálással válaszolt.

Kiemelte, hogy minden gyermek megérdemli, hogy emberhez méltó körülmények között nőhessen fel. És azt is, hogy minőségi és az életre felkészítő oktatást kapjon. Vagy hogy bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják. Szabó szerint az a nagy kérdés, hogy miért nem valósul meg ezek közül sokszor egyik sem.

Egy kormánynak se sikerült megoldania ezeket a problémákat, most minden szem a szörnyekre irányul, és biztos vagyok benne, hogy nagyon félnek

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez szerinte csak addig fog tartani, amíg mindenki elfelejti a történteket, ezért muszáj a közbeszédben fenntartani a történteket. "Nem a pártpolitikai haszonszerzés miatt, hanem azért, hogy ne történhessen meg újra ez a botrány."

A felelősök sem szeretik, ha fény vetül rájuk és látszanak, de kiismerhetőek: megmarnak, ha veszélyezteted a szavazóbázisukat. Ha viszont lemérik, hogy mit akar a társadalom, akkor megpróbálnak idomulni, ez az előnye annak, hogy nincsenek elveik

– mondta Szabó Márton. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy a botrány ne halljon el, a szervezők létrehoztak egy weboldalt is: a haromkerdes.hu-val próbálják összefogni az ügyet, jóllehet a honlap egyelőre nem érhető még el.

Ezt követően Azahriah videóüzenete következett:

A kormány frázisai, miszerint "védjük meg a határainkat, védjük meg a gyermekeinket", üresek, a nemzeti konzultáció kérdései pedig ócskák és hazugok voltak, és nem is a gyerekvédelemről szóltak. Ugyanakkor teljesen új szint az, hogy pedofil arcoknak falaz a kormány

– fogalmazott az énekes, de megjegyezte, hogy nem először történik ez, Kaleta Gábornak is falaztak, de az vízfelszín alatt maradt. 

Baukó Attila szerint a kormány a gyerekeket használja fel arra, hogy az embereket egymás ellen fordítsák, maguknak pedig politikai hasznot generáljanak.

Az a narratíva, hogy milyen bátor Novák Katalin és Varga Judit. Ha nem derült volna ki, szerintetek lemondtak volna? Most az egyszer nem lehetett elsunnyogni, mint megannyi alkalommal

– mondta, hozzátéve azonban, hogy kiállásával nem a baloldali politikai erőt akarja erősíteni, csakis a gyerekek biztonságát. Szerinte azonban még nem most kell harcolni, hanem ébredni kell. Szerinte hiába különbözünk nagyon, abban egyetértünk, hogy a pedofília no go, de legyenek már a milliárdos lopások is no go-k.

Egy közös biztos lesz bennünk, hogy bántja a lelkünket az igazságtalanság. A hatalom urainak csak a politikai haszon a fontos, nekik ez nem fontos. Együtt kell változást elérni, mielőtt lelécelnénk, kötelességünk erőnk teljéből tenni valamit a változásért.

"Az én gyerekem már biztonságban van" – mondta az örökbefogadó anya, Tapasztó Orsi, a Nemakarokbeleszólni influenszere. Elmondta, soha nem fogja teljes bizonyossággal tudni, mi történt gyerekével azelőtt, hogy hozzájuk került.

Márpedig ami gyerekkorban történik velünk, az egész életünkre rányomja a bélyegét, a szexuálisan bántalmazott gyermekeknek ez életre szóló traumát jelent

– mutatott rá, megemlítve a "jól működő gyermekotthonokat", ahol az ott dolgozók – akiknek munkáját ő is megköszönte – megtanítják szeretni az ott élő gyerekeket.

Azt szeretném, ha nem csak néhány ilyen lenne az országban, hanem az összes így működne, és az örökbefogadó szülőknek nem kéne gyomorgörccsel gondolniuk azokra az évekre, amikor nem voltak gyerekük mellett.

– mondta, majd kifejtette, hogy olyan ellátórendszer kell, ahová az áldozat teljes bizalommal fordulhat. Ezen kívül férőhelyek kellenek és nevelőszülők, akik közül egyébként kétezer hiányzik ahhoz, hogy a törvény szerint minden 12 év alatti gyerek nevelőcsaládban nevelkedhessen.

Ezt követően bántalmazottak vallomásai következtek Tapasztó Orsi, Fancsikai Eszter és Bányai Judit hangján. Olyan mondatokat idéztek, amelyek az áldozatok szerint bántalmazóik száját hagyták el konkrét abúzusok előtt. (A szervezők előtte figyelmeztették azokat, akik gyerekkel érkeztek a tüntetésre, hogy a videó idejére, amíg a brutális mondatokat idézik, tegyenek a gyerekeik fülébe zenét.)

Hiába sikítasz, úgysem hallja senki

– így hangzott az utolsó mondat, a tömeg pedig fújolt.

A szexuális abúzus áldozatainak videós anyaga után Fancsikai Eszter youtuber beszélt, de kiemelte, mint anya állt a tüntetők elé.

Szeretnénk azt hinni, hogy egyszeri eset volt, a mi gyerekünkkel nem történhet meg ez. De tudjuk, hogy ez nem igaz, bárhol megtörténhet, otthon, iskolában, orvosnál

– mondta Fancsikai, majd felsorolta, hogy anyaként hány ember munkáját végzi.

Ha biztonságban akarom tudni a gyereket, akkor a köztársasági elnök is én legyek? Hadd ne! Nekem azt mondják, csináljam jobban. Miért nem az csinálja jobban, akinek ez a munkája, aki erre esküdött fel?

– fogalmazott, majd azzal folytatta: "két gyereket nevelek ebben a családbarát országban, ahol az első lélegzetét dohos, penészes kórházakban veszi."

Szerinte a gyerekeit senki nem védi meg a bántalmazóktól, akiktől ő nem tudja. Felidézte Orbán Viktor szavait, aki egy videóban az ügy kapcsán azt mondta, hogy ő a pedofilokat félbe hasítaná.

Én is ugyanígy tennék, csak van egy nagy különbség köztünk: én ezért börtönbe mennék. A jog arra lenne, hogy ezt helyettem elintézze. Másik különbség, hogy az én ügyvédem nem a pedofilt védené

– ezzel arra utalt, hogy a K. Endrét védő ügyvéd igencsak ismert felcsúti körökben. Fancsikai szerint bebizonyosodott, hogy az intézményekben nem tudnak vigyázni a gyerekekre.

Utána Pottyondy Edina szólalt fel. Emlékeztetett:

A mai napig nem tudjuk, kik tudtak a kegyelemről, kik intézték. Az se világos, a Hunnia-ügy vádlottjai és K. Endre mellett kiket engedett még szabadon a "kegyelemmaffia". De legalább lecseréltek miatta "két lélegző golyóstollat". 

A youtuber szerint Novák büntetése az, hogy élete végéig luxusban élhet, miközben a kormány továbbra is sunnyog. "Pedig tehetnék azt is, ami helyes: az oktatás, a szociális rendszer, az egészségügy és a gyermekvédelmi hatóságok megerősítése" – folytatta.

Szigorúbb törvények, amik nem magyar emberek ellen hergelnek, hanem védik az áldozatokat, ez lenne a gyerekvédelem

– utalt ezzel a gyermekvédelminek hazudott, valójában homofób törvény szigorítására.

A beszédek végén az összes felszólaló a színpadra vonult. Gulyás Márton közlése szerint

több mint 50 ezren voltak a tüntetésen.

Gulyás arra szólította fel a tüntetőket, hogy holnap reggeltől ezt a lelkesedést arra fordítsák, hogy gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, hogy végre érdemi védelmet biztosítsanak minden magyar gyermek számára. Ezt követően bejelentette, hogy az Utcáról Lakásba Egyesülettel létrehoztak egy alapot az egyik bántalmazott fiú számára, aki jelenleg hajléktalan. 25 millió forintot akarnak összegyűjteni, hogy megkapja azt a segítséget, amit a magyar állam nem adott meg neki, hogy az utca helyett egy szociális bérlakásban élhessen. Adománydobozokat adtak körbe a tömegben, hogy aki tudja, támogassa a fiú lakhatását.