Január 19-étől számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon – tudta meg a hvg.hu, amit a Közeledő Tömeg civil szervezet is megerősített közleményében.

Ez utóbbi szerint a döntés nem tekinthető észszerűnek, javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a BudapestGo appban a járataik indulási idejéről. Az applikációban a civil szervezet szerint jelenleg elnagyolt követési idők olvashatók, hogy megágyazhassanak az efféle eltussolt járatritkításnak.

A döntés a Közeledő Tömeg forrásai szerint nem személyzethiánnyal vagy a járművek állapotával indokolható, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén elrendelt megszorítás.

Szerintük ez az indoklás nem elégséges főleg, mivel jelenleg a főváros vezetése folyamatosan kritizálja az Építési és Közlekedési Minisztériumot – teszik hozzá, nagyon helyesen – a MÁV–HÉV-vonalakon tapasztalható járatritkítás miatt.

A civilek jelezteék, bizonyos esetekben a szolgáltatás minőségére nézve sem jár érzékelhető sérelemmel, ha egy járat egyik nap 4 helyett 5 percenként indul, amíg ez nem okoz az elfogadhatónál nagyobb zsúfoltságot.

Azonban az elmúlt időszak ötletszerű, hozzá nem értő hálózati átalakításai okán ilyen járat alig maradt már Budapesten, a sűrű törzsszakaszok több önálló, elágazó járatból állnak össze. Ezek ritkítása pedig a járatok önálló szakaszának szükségszerűen követhetetlenné váló menetrendjével lehetséges csak, és jelen intézkedésben ilyen járatok is jelentős részben érintettek

– írja közösségi oldalán Közeledő Tömeg.

Információik szerint több olyan járat is áldozatul esett, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak. Kiemelték, ez a döntés illeszkedik a BKK részéről a megbízhatóságot csonkító intézkedések és mulasztások sorozatába.

A BKK sajtóosztálya egyelőre nem reagált a civil szervezet és a hvg.hu megkeresésére.

A Frisshírek korábban arról számolt be, hogy január 19-től, azaz szintén most péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a BKK. 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – csak az első ajtónál lehet felszállni a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra, és a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László