A BKK milliárdos vesztesége az új bérletrendszer miatt

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) számára jelentős bevételkiesést okoz az új bérletrendszer, mivel a teljes árú Budapest-bérlet továbbra is népszerűbb maradt a Pest vármegyebérletnél, annak ellenére, hogy az utóbbi több területen is érvényes.

A BKK közleménye szerint a teljes árú Budapest-bérletből 272 ezer darabot értékesítettek, ami 17 százalékos visszaesést jelent februárhoz képest. A teljes árú Pest vármegyebérletből több mint 75 ezer darabot adtak el a BKK értékesítési csatornáin keresztül, ami az összes ilyen termék 51 százalékát teszi ki. A kedvezményes Pest vármegyebérletek esetében a BKK 71 százalékos részesedéssel rendelkezik, közel 102 ezer darabot értékesítve.

Lázár János építési és beruházási miniszter korábban említett arányok alapján a Budapest-bérletekből és a Pest megyei bérletekből származó bevételeket az állam és a főváros között osztják meg. A márciusi adatok alapján a BKK bevételkiesése jelentős: a teljes árú Budapest-bérletek értékesítéséből származó bevétel 1,34 milliárddal kevesebb, mint februárban, míg a kedvezményes Budapest-bérletekből származó bevétel közel 500 millió forinttal csökkent.

A Pest vármegyebérletekből származó bevételek enyhíthetik a veszteséget, de az új tarifarendszer első hónapjában így is közel 1 milliárd forintos mínusz keletkezett a februári adatokhoz képest. Az országbérletek eladásaiból származó bevételek pontos megoszlása nem ismert, de a BKK a BudapestGO-n keresztül 22,8 ezer országbérletet értékesített.

A MÁV adatai szerint tavaly nyolc hónap alatt összesen 4 070 797 darab ország- és vármegyebérletet adtak el, amelyből 35 százalék volt országbérlet. Ha a bevételek 10-20 százaléka marad a fővárosnál, ez évente 3,33 milliárd forint körüli plusz bevételt jelenthet.

Összességében a Budapest bérletekből származó bevételek évente mintegy 8,5-9 milliárd forinttal csökkenhetnek, és ha hozzáadjuk a kormány által a BKK-nak nyújtott, de mostantól saját cégei működtetésére fordított 6 milliárd forintot, az új tarifarendszer összesen évente kb. 14,5–15 milliárd forint mínuszt jelenthet Budapest számára.

A MÁV korábban arról számolt be, hogy az új tarifarendszer első hetében 37 százalékkal nőtt a bérletértékesítés. Lázár János nyáron közzétett adatai szerint az első bő három hónapban 1 millió 411 ezer 693 ország- és vármegyebérletet értékesítettek, ebből a Pest vármegyebérlet volt a legnépszerűbb. Márciusban a Budapest-bérletek 35 százalékát, a BKK által értékesített Pest vármegyebérleteknek pedig mintegy 30 százalékát értékesítették a BudapestGO-n keresztül.