A Napot egyszerre négy helyen ért robbanás

Ritka jelenséget rögzített a NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája április 23-án, amikor a Nap négy különböző régiójában egyszerre történt hatalmas robbanás.

A Nap megfigyelésére szakosodott szerkezetnek sikerült felvennie ezt a különleges eseményt. A napkitörések a Nap aktivitásának csúcsa közelében gyakoriak, és a Schwabe-ciklus ezen szakaszában a napfoltok és koronakidobódások is rendszeresek, amelyek hatásai a gyönyörű sarki fényektől a kommunikációs zavarokig terjedhetnek.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai szolgálat információi szerint a napfoltok olyan területek, ahol a mágneses tér erőssége akár 2500-szor is meghaladhatja a Föld mágneses terének erősségét. Ez a jelenség növeli a mágneses nyomást, miközben csökkenti a légköri nyomást és a hőmérsékletet a környező területekhez képest. Az erős mágneses tér miatt a forró gáz nem tud a Nap magjából felfelé áramolni, ami nagy robbanásokhoz vezethet a felszínen.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy a szinkronizált robbanások csak a véletlen művei, de egy 2002-es statisztikai elemzés kimutatta, hogy ezeket az eseményeket mágneses hurkok kötik össze. A szimpatikus napkitörések ritkán fordulnak elő, és még ritkább, hogy egyszerre több, mint kettő történik – ezeket nevezik szuperszimpatikus napkitöréseknek. A NASA űrszondája egy ilyen szuperszimpatikus napkitörést rögzített, amely során összesen négy régió volt érintett.

A napkitörések során felszabaduló részecskék pénteken érhették el a Földet, de jelentős fennakadásokról nem érkezett hír.