Az OTP oroszországi jövedelmezősége és az EKB szankciói

Az OTP Bank jelentős növekedést ért el az orosz piacon, ahol a 2021-es 128 millió eurós adózás előtti profitját 338 millió euróra növelte, ami a teljes OTP-csoport konszolidált nyereségének 9,6 százalékát teszi ki. Az Európai Központi Bank (EKB) azonban szigorúbb fellépést helyezett kilátásba az orosz piac mellett kitartó uniós pénzintézetekkel szemben.

Az OTP Bank az uniós székhelyű pénzintézetek közül a harmadik legnagyobb nyereséget érte el az orosz piacon, ahol a 2021-es adózás előtti profitját jelentősen, 338 millió euróra növelte. Az EKB azonban aggodalmát fejezte ki az oroszországi üzletelés miatt, és a Raiffeisen Bank és az Unicredit Bank esetében már kötelező gyors leépítést írt elő, büntetés kilátásba helyezésével.

A hét legnagyobb európai uniós székhelyű bank, köztük az OTP, tavaly összesen hárommilliárd eurós nyereséget könyvelt el Oroszországban, ami jóval magasabb, mint a háború előtti érték. Az EKB az utóbbi hetekben nyomatékosította, hogy az európai pénzintézeteknek csökkenteniük kell oroszországi tevékenységüket és a piacról való kilépést várja el tőlük.

Az orosz piacon a szankciók ellenére is virágzó üzleti lehetőségek miatt az európai bankok, mint például a Raiffeisen, növelni tudták foglalkoztatásukat és szolgáltatásaik marzsát. Az EKB azonban szigorításokat jelentett be, amelyek megszegése esetén büntetést vonhatnak maguk után.

Az OTP elnökének, Csányi Sándornak a kijelentései szerint a bank Oroszországban jelentősen csökkentette vállalati hitelállományát, de a lakossági piacon aktív maradt és növelte tranzakcióinak számát. Az OTP beszámolója alapján 2023 utolsó negyedévében 16 százalékkal nőtt az oroszországi betéteinek értéke, és a bank eddig teljesítette a szankciós követelményeket.

A Raiffeisen Bank International azonban nem tudta folytatni a Strabag részvényeinek megvásárlását, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá az osztrák hatóságoktól. A bank még tavaly télen döntött úgy, hogy 1,51 milliárd euróért megvásárolja a Strabag nagyjából 28 százalékos részvénycsomagját az orosz oligarcha, Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka érdekeltségétől, amivel csökkenthette volna oroszországi kitettségét. A Raiffeisen első negyedéves 664 millió eurós nyereségéből 326 milliót az orosz leánybank hozott, míg 2023-as egész évben 1,8 milliárd eurót, és ezzel a Raiffeisen-csoport nyereségének felét adta. Az osztrák hatóságok azonban már nem tudták támogatni a szankcionált Gyeripaszkával való üzletet, és figyelmeztették a bankot, hogy nem lennének képesek ellenállni az Egyesült Államok nyomásának, ha a szankcionált Gyeripaszkával való üzlet miatt elmeszelnék a Raiffeisent az amerikai hatóságok. A hírre a Raiffeisen árfolyama erős eséssel reagált, ami mostanra egy százalékos mínuszig korrigált.